NIJE KOMPLICIRANO

Kako iz Hrvatske objaviti knjigu na Amazonu

11.10.2015 u 07:55

Bionic
Reading

Ako ste mislili da vaša ukoričena životna priča nema što tražiti izvan granica Hrvatske ili da bi vas pokušaj osvajanja inozemne čitalačke publike mogao koštati cijelo bogatstvo, varate se. Uz malo vašeg truda knjiga se potpuno besplatno može naći u Amazonovoj ponudi

Zadarska novinarka Rozeta Bogeljić 1999. godine iznenada je glavom bez obzira pobjegla iz hrvatske svakodnevice na drugi kraj svijeta. Bez novca, jedriličarskog iskustva i razmišljanja o posljedicama, skočila je na brod i otplovila na Karibe. No zapela je na Djevičanskim otocima, kamo su je izbacili s jedrilice zbog neukrotive naravi.

Neobičnu životnu priču o ludoj pustolovini koja je uslijedila, Rozeta je ispisala u knjizi 'Nisam ja. Neptun je', a s tportalom je podijelila jednu drugu zanimljivu priču - priču kako iz Hrvatske objaviti knjigu na Amazonu.

Knjigu 'Nisam ja. Neptun je' Rozeti je 2011. objavio jedan hrvatski izdavač, a prvi važan korak za priču s Amazonom napravila je već tada dogovorivši se s izdavačem da će o eventualnom stranom prijevodu sama voditi brigu.

Knjigu joj je potom besplatno na engleski jezik prevela sestra, koja je taj jezik studirala. Tekst su popeglali prijateljica s engleskog govornog područja i najpoznatiji hrvatski zet Cody McClain Brown.

Prevedenu knjigu Rozeta je potom potpuno besplatno objavila preko servisa www.lulu.com, koji surađuje s Amazonom i koji knjigu otiskuje tek kad zaprimi narudžbu. Tiskare ovoga servisa za sada pokrivaju Ameriku i Europu.

'Sadržaj i prodaja ovom servisu potpuno su nebitni', kaže Rozeta i objašnjava da je jedino bilo bitno zadovoljiti njihove kriterije prijeloma knjige. I imati otvoren račun na PayPalu.

Doduše, izdavač traži od autora i da sam naruči knjigu, a Rozeta je svoju kupila za nekih osam dolara. Tiskano izdanje njene knjige, u engleskom prijevodu 'It Wasn't Me. It Was Neptune', inače košta 19.90 dolara, a autori ostvaruju popuste za svoju knjigu i količina koju naručuju po toj cijeni nije ograničena.

Knjiga je dostupna i u elektroničkom izdanju po cijeni od 4,99 dolara, a čitatelji prvih 15-ak stranica mogu pročitati potpuno besplatno.

Rok za dostavu tiskanog izdanje knjige je od 3 do 5 radnih dana, a servis autorima šalje obavijesti tko je knjigu kupio i kamo ona nakon otiskivanja putuje.

Rozeta priznaje da nije baš zasuta s izvještajima o prodanim primjercima. Razlog tome je obveza autora da sam reklamira svoju knjigu preko interneta, što ona kao samohrana majka dvoje djece i zaposlena u novinarstvu nikako ne stigne.

No Rozeti zanimljivih priča nikad ne manjka, pa joj je i oko promocije knjige pala zanimljiva ideja napamet.

'Ponudit ću studentima sociologije, novih medija ili nečega sličnog da odrade na virtualnim servisima cijelu promociju i izmjere učinke koje ona postiže', rekla je tportalu Rozeta i objasnila da će zainteresirani student zauzvrat dobiti odličnu temu za diplomski rad.