PO RAČUNICI AMAZONA

Evo koji su najpopularniji romani u proteklih godinu dana

06.10.2015 u 16:04

Bionic
Reading

Koja su književna tiskana izdanja bila najčitanija u proteklih godinu dana, matematičkom preciznošću donosi Amazonova lista 21 najpopularnijeg romana

Amazon listu najpopularnijih sastavlja na temelju prodajnih rezultata koji se svakodnevno ažuriraju, a analizira se širok raspon knjižnih izdanja od klasika poput 'Veliki Gatsby' F. Scotta Fitzgeralda do novijeg romana Harper Lee 'Go Set a Watchman'.

Na petom mjestu ovogodišnje liste tako se nalazi novije izdanje britanske spisateljica E. L. James'Grey: Fifty Shades of Grey As Told by Christian', četvrti nastavak popularnog serijala 'Pedeset nijansi sive'.

Četvrto mjesto zauzeo je bestseler 'Ubiti pticu rugalicu' američke spisateljice Harper Lee koji je ostvario instant uspjeh prvim objavljivanjem daleke 1960. godine. Lee je za ovaj roman dobila prestižnu Pulitzerovu nagradu i Predsjedničku medalju slobode.

Još jedan osvajač Pulitzera, roman 'Svjetlo koje ne vidimo' hvaljenog mladog američkog pisca Anthonyja Doerra zauzeo je treće mjesto. Priču o isprepletenim putovima njemačkog dječaka Wernera i slijepe francuske djevojčice Marie-Laure i njihovoj borbi za preživljavanje strahota Drugog svjetskog rata, Doerr je pisao punih 10 godina. Godine rada na tekstu rezultirale su prekrasnom, kompleksnom prozom koja se može čitati i kao roman o odrastanju i roman o potrazi za dobrotom u dobroti nesklonim vremenima, kao roman o hrabrosti i roman o žrtvovanju.

Mračni triler 'The Girl on the Train' britanske spisateljice Paule Hawkins nalazi se na drugom mjestu. 'The Girl on the Train' prati napetu priču žene koja se odluči upetljati u život ljubavnog para koji svaki dan vidi iz vlaka u kojemu putuje na posao. U jednom trenutku protagonistica zaključi da im se dogodilo nešto loše te se upušta u opasnu istragu.

A na vrh Amazonove liste 21 najpopularnijeg romana smjestila se opet američka spisateljica Harper Lee s romanom 'Go set a Watchman'. Nakon više od pola stoljeća, autorica je objavila nastavak svojeg kultnog i nagrađivanog romana 'Ubiti pticu rugalicu' i time neopisivo iznenadila i oduševila čitatelje i širu javnost. Hrvatski prijevod knjige unutar popularne biblioteke Hit u nakladi Znanja čitatelji mogu očekivati krajem 2015. godine.

Ostale knjige koje su se našle na Amazonovoj listi 21 najpopularnijeg romana navodimo prema redoslijedu mjesta koje su zauzele: 'Marsijanac' Andyja Weira, 'Veliki Gatsby' F. Scotta Fitzgeralda, 'Papirni gradovi' Johna Greena, 'Fahrenheit 451' Raya Bradburyja, 'Slavuj' Kristin Hannah, '1984' Georgea Orwella, 'The Outsiders' S. E. Hintona, 'Gospodar muha' Williama Goldinga, 'Alkemičar' Paula Coelha, 'Pjesma leda i vatre' Georgea R. R. Martina, 'O miševima i ljudima' Johna Steinbecka, 'Davatelj' Lois Lowry, 'A Long Walk to Water' Linde Sue Park, 'Kradljivica knjiga' Markusa Zusaka, 'Lovac u žitu' J. D. Salingera, 'Orphan Train' Christine Baker Kline.