SVESTRANI UMJETNIK

Glazbeno-književno druženje s Afonsom Cruzom

05.10.2015 u 14:13

Bionic
Reading

U Zagrebu se spremaju dvije zanimljive glazbeno-književne večeri uz jednog od trenutačno najpopularnijih suvremenih portugalskih autora Afonsa Cruza

Afonso Cruz svestrani je portugalski umjetnik, književnik, ilustrator, redatelj animiranih filmova, proizvođač vlastitoga piva, glazbenik i skladatelj blues/roots glazbe u sastavu The Soaked Lamb u kojem svira gitaru, usnu harmoniku, bendžo i ukulele. U Zagrebu će u utorak, 6. listopada, u sklopu Europee U Dvorištu predstaviti svoj hvaljeni i neobični roman 'Kokoschkina lutka' za koji nagrađen nagradom Europske unije za književnost 2012. godine.

Slikar Oskar Kokoschka bio je toliko zaljubljen u Almu Mahler da je, po završetku njihove veze, dao izraditi lutku u prirodnoj veličini i sa svim pojedinostima koje su pripadale tijelu njegove voljene. Daleko od toga da bi skrivao svoju strast, Kokoschka je vodio lutku u šetnju gradom i u operu. Zasitivši je se, jednoga dana razbio joj je bocu crnoga vina o glavu i bacio je u smeće.

Afonso Cruz poziva vas na Europeu!


Roman 'Kokoschkina lutka' simbol je i metafora jednog prijateljstva, priča o tome kako je odnos s Drugim temeljan za naš identitet. Protagonist je romana Isaac Dresner, Židov koji je počeo šepati na lijevu nogu opterećen sjećanjem na pogibiju najboljeg prijatelja u Drugom svjetskom ratu. Čitatelj se također upoznaje s Bonifazom Vogelom, vlasnikom prodavaonice ptica, Tsilijom Kacev, ortodoksnom Židovkom koja dobiva stigme i Zsigmondom Vargom, milijunašem koji želi izvagati ljudsku dušu vagom. U priči prožetoj glazbom pojavljuju se još poraženi pjesnik, sama Kokoschkina lutka te gitarist za kojega se ljudi dijele na kategorije koje odgovaraju gitarskim akordima...

Dan ranije u ponedjeljak, 5. listopada, organizira warm-up party u 20 sati u Vinylu (Bogovićeva 3). Provedite večer uz DJ svirku Afonsa Cruza, poslušajte kakvu glazbu pušta i družite se s ovim svestranim umjetnikom.

Ulaz je na oba događanja slobodan.