VELIK POTHVAT

Predstavljen Leksikon hrvatske književnosti - Djela

24.12.2008 u 09:36

Bionic
Reading

Leksikon hrvatske književnosti - Djela, koji se nadovezuje na već završen projekt Leksikon hrvatskih pisaca (2002.), predstavili su akademici Dunja Fališevac i August Kovačec, Ana Lederer i urednica Dunja Detoni-Dujmić

Kako je rečeno na predstavljanju, to je jedinstveno leksikografsko djelo od nacionalne važnosti, koje po abecednom redu predstavlja i opisuje 1350 djela iz hrvatske književnosti od Baščanske ploče do kraja 2005. Primjerice, obrađeno je 12 djela oca hrvatske književnosti Marka Marulića, od Davidijade do Suzane.
U Leksikonu su djela odabrana po književnoestetskom, književnopovijesnom i kulturološkom kriteriju, a najveći dio obrađuje lirska, narativna i dramska djela, ali uvrštena su i djela kojih autori nisu poznati iz hrvatskog srednjovjekovlja i ranovjekovne književnosti.

August Kovačec je rekao kako je Leksikonom hrvatske književnosti - Djela dovršen velik pothvat. Po njegovim riječima nije se išlo za tim da se prikažu sva hrvatska književna djela, već samo reprezentativna za vrstu i razdoblje u kojem su nastala.
"Posao je obavljen uravnoteženo, jasno se vidi slijed osnovne koncepcije uredništva", istaknuo je Kovačec, dodavši kako Leksikon smatra dobrom osnovicom svakomu tko pokuša napraviti novo izdanje.
Ana Lederer vrijednost Leksikona vidi u tome što je znatan prostor posvećen dramskim djelima. "Radi se o reprezentativnu pregledu drame", rekla je, dodavši kako je najveća vrijednost njegova otvorenost suvremenosti, što ga odvaja od drugih odabira.

Urednica Leksikona Dunja Detoni-Dujmić rekla je za Leksikon kako je to djelo iskustva i mladosti.
U sklopu predstavljanja Leksikona predsjednik Uprave Školske knjige Ante Žužul darovao je ravnateljici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jeleni Lončar 501 knjigu. Također je najavio da će 2009. u sklopu proslave 60. obljetnice Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lada" biti izdana monografija o tom ansamblu.
Osim Leksikona hrvatskih pisaca i Leksikona hrvatske književnosti - Djela Školska je knjiga već objavila dvosveščani Leksikon svjetske književnosti - Djela i Pisci.