Književnost FRANKFURTSKI SAJAM KNJIGA

Claudiju Magrisu dodijeljena nagrada za mir

Nagrada za mir koju daju njemački izdavači dodijeljena je 18.listopada, posljednjeg dana Frankfurtskog sajma knjiga, talijanskom piscu Claudiju Magrisu.

Ova prestižna nagrada njemačkih izdavača vrijedna 25.000 eura dodjeljuje se od 1950. godine osobi koja svojim književnim, znanstvenim ili umjetničkim radom 'značajno doprinosi promicanju mirotvornih ideja'.

Pisac i germanist Magris rođen je prije 70 godina u Trstu i u svom se radu bavi pitanjima suživota i suradnje različitih kultura posebice u središnjoj Europi. Zahvaljujući se na nagradi Magris je upozorio na novi populizam koji se pojavljuje u Europi i nove barijere koje u Europi stvaraju 'demokraciju bez demokracije'. Također je kritizirao postojanje 'nevidljivih granica' između autohtonog stanovništva i useljenika u velikim europskim gradovima.

U nedjelju,18.listopada, zaključen je 61. Frankfurtski književni sajam na kojemu je 7300 izdavača iz više od stotinu država izložilo gotovo 400.000 naslova. Posjetitelja je ove godine bilo oko 290.000, 10.000 manje nego na prošlogodišnjem sajmu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još