TRILOGIJA 'MILLENNIUM'

Švedski trileri koji su osvojili svijet

19.10.2009 u 12:25

Bionic
Reading

Više od 21 milijun knjiga trilogije 'Millennium' švedskog pisca Stiega Larssona prodano je diljem svijeta, a prema istraživanju književnih tržišta Europe, Larssonove knjige su pri vrhu lista najprodavanijih


'Muškarci koji mrze žene', 'Djevojka koja se igrala vatrom' i 'Kule u zraku', Stieg Larsson dovršio je neposredno prije iznenadne smrti od srčanog udara 9. studenog 2004, na dan Kristalne noći. Te tri knjige postale su svjetski fenomen te najpopularniji i najprodavaniji europski trileri posljednjeg desetljeća. Prva knjiga nagrađena je 2005. najprestižnijom nagradom za kriminalističke romane u Skandinaviji Glasnyckel, druga je dobila 2006. nagradu Švedske akademije za detektivske romane, a trećom knjigom Larsson je ponovno osvojio nagradu Glasnyckel, čime je postao tek drugi autor koji ju je osvojio dva puta.

Stieg Larsson počeo je razmišljati o pisanju kriminalističkih romana još ranih 90-ih prošlog stoljeća. Počeo je pisati 1997, a romane nije htio početi izdavati prije no što dovrši dva i s trećim bude pri kraju. Javio se švedskom izdavaču Piratförlagetu koji ga je dvaput odbio, a ta se odluka danas može smatrati jednim od većih promašaja u švedskom izdavaštvu. Godine 2003. Larsson je potpisao ugovor za tri knjige s izdavačem Nordstedts, što je zaista presedan u izdavačkoj industriji jer se radilo o novinaru bez dotad objavljenih književnih radova. Potkraj 2004. izlazi mu prva knjiga u Švedskoj, malo prije no što Larsson umire.

Prije književničke karijere bio je poznat po borbi protiv rasizma i desničarskog ekstremizma. Bio je jedan od najboljih svjetskih poznavatelja desničarskih ekstremističkih skupina i snažno se borio protiv njihova utjecaja.

Sredinom osamdesetih pokrenuo je nenasilni program Stop the Racism. Zakladu Expo utemeljio je 1995. te je postao glavni urednik njezina časopisa Expo. Časopis je bio na neprestanu udaru i pod prijetnjama desničarskih ekstremista, kao i sam Larsson kojem je novinarski posao itekako služio kao inspiracija za pisanje trilogije 'Millennium'.

Stieg Larsson

U Hrvatskoj su dosad izašla prva dva romana trilogije u prijevodu Željke Černok i nakladi Frakture. Ljubitelji trilera nisu ostali ravnodušni na roman 'Muškarci koji mrze žene', te je triler o novinaru Mikaelu Blomkvistu, suvlasniku novina Millennium koji se bori protiv kriminala te mladoj Lisbeth Salander, mršavoj hakerici fotografske memorije i traumatične prošlosti, dobio brojnu čitateljsku publiku.

Nedavno je u Hrvatskoj izašao i nastavak, Djevojka koja se igrala vatrom u kojem se dvojac opet nalazi u središtu napete priča koja započinje okrutnim ubojstvom mladog novinara Millenniuma i njegove djevojke koji se bave istraživanjem traffickinga. Svi tragovi upućuju da je zločin počinila Lisbeth Salander te su se čitava švedska policija i javnost digle na noge kako bi pronašle neprilagođenu djevojku sumnjiva ponašanja s podebljim dosjeom iz psihijatrijske klinike. No ta potraga vodi do mračnih, duboko zakopanih tajni koje otkrivaju kako je i zašto okolina odbacila osamljenu krhku genijalku.

Trailer za film 'Muškarci koji mrze žene'

Dok hrvatski čitatelji čekaju da se prevede i treći nastavak Kule u zraku, u kojem je Salander spremna ići do kraja kako bi dokazala svoju nevinost, svjetska knjiška javnost i zainteresirani Larssonovi fanovi raspravljaju o četvrtom romanu koji je zbog prerane Larssonove smrti ostao nedovršen. Obitelj preminulog pisca tvrdi da ga neće objaviti samo radi željele čitatelja, smatrajući to neprikladnim i nemoralnim.

Velik interes za Larssonovim knjigama potvrdilo je i snimanje filma prema prvom nastavku. 'Muškarci koji mrze žene' režirao je Danac Niels Arden Oplev, a glavne uloge tumače poznati švedski glumac Michael Nyqvist i Noomi Noren.

Filmska prava za cijelu trilogiju otkupila je producentska kuća Yellowbird, a filmove će raditi u koprodukciji s Nordiskom. Scenarije za prva dva nastavka potpisuje Rasmus Heisterberg i Nicolaj Arcel, a za treći Ulf Rybjerg.

Navabite knjigu 'Muškarci koji mrze žene'