TJEDAN UZ KNJIGE

Festival svjetske književnosti napunio kino Europu

04.09.2015 u 10:23

  • +8

U kinu Europa otvoren je treći po redu Festival svjetske književnosti

Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zuckol

Bionic
Reading

Ovogodišnje izdanje Festivala svjetske književnosti (FSK), koji treću godinu zaredom organizira nakladnik Fraktura, otvorilo je u četvrtak navečer gostovanje u Zagrebu nagrađivanog francuskog pisca i scenarista Davida Foenkinosa, jednog od najboljih francuskih književnika mlađe generacije.

Na početku okupljene je pozdravio glavni urednik Frakture i programski direktor festivala Seid Serdarević, koji je kazao kako mu je iznimna čast da već treći put za redom na početku jesenske kulturne sezone Fraktura uspijeva u Zagreb dovesti čitav niz gostiju iz cijeloga svijeta.

"Ove godine doveli smo čak 77 autora s četiri kontinenta, koji će sudjelovati u pedesetak različitih festivalskih događanja", kazao je Serdarević.

Festivalskom je programu od početka cilj pisce staviti u dijalog ne samo s drugim piscima već i s drugim umjetnicima i umjetnostima, a od ove je godine proširen na nekoliko novih tematskih cjelina: prije svega na iznimno važnu pripovjednu umjetnost strip, ali i na film, napomenuo je.

"Sve to dokazuje da se i u kriznim vremenima može stvoriti vrijedan kulturni događaj", poručio je Serdarević.

Ministar kulture Berislav Šipuš čestitao je Frakturinu timu "na hrabrosti i strasti da nastavi, bez obzira na sve prilike i neprilike, uporno raditi na organizaciji festivala čija je važnost prepoznata ne samo među Zagrepčanima, već i šire u Hrvatskoj".

"Dovesti u ovo vrijeme sedamdesetak autora na jedno mjesto i staviti ih u međusoban i dijalog s publikom, zaista je velik događaj", kazao je Šipuš, te poručio: "Pisci su savjest vremena kojemu svjedočimo, a koje je teško vrijeme. Njihova nam djela mogu pomoći da bolje shvatimo svijet koji nas okružuje, da sebe učinimo boljima".

Ove se godine FSK odvija u sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous. Veleposlanica Francuske Michele Boccoz kazala je kako je iznimno ponosna na to što festival otvara upravo gostovanje Foenkinosa, jednog od najistaknutijih predstavnika suvremene francuske književne scene.

Neizvjesnost u potrazi za delikatnošću

Foenkinos je svjetsku je slavu stekao romanom "Delikatnost" (2009.) po kojemu je 2011. snimio i režirao istoimenu vrlo zapaženu romantičnu komediju s Audrey Tautou u glavnoj ulozi.

Roman mu je priskrbio čak deset književnih nagrada, te je preveden na četrdesetak jezika svijeta. Knjiga je u nas objavljena u izdanju nakladnika Vuković & Runjić i prijevodu Ursule Burger Oesch.

"Čitavu sam knjigu napisao imajući na umu pojam delikatnosti, pokušaja uklanjanja brutalnosti iz međuljudskih odnosa", kazao je Foenkinos na predstavljanju u Kinu Europi.

Htio ju je napisati kao knjigu koja "stalno ulazi u neku novu sferu, koja govori o parodiji sreće", napomenuo je.

"Taj je roman osmišljen kao ljubavni roman u kojemu dolazi do dramatičnog obrata koji onda ustupa mjesto komediji. Bilo mi je zabavno voditi čitatelja prema kraju tako da niti u jednom trenutku ne može znati koji će ga sljedeći osjećaji spopasti", pojasnio je.

Priča prati Nathalie, uspješnu i naočitu mladu ženu kojoj nakon nekoliko sretnih bračnih godina nesretni događaj potpuno mijenja život, a sve joj se opet okreće naglavce nakon što jedan nespretni i diskretni Šveđanin gotovo nehotice osvoji njezino srce...

Zvuči kao klasična ljubavna priča, no Foenkinos se odlučuje za vrlo pametan spin spajajući dvoje potpuno nespojivih ljudi. Suprotno svemu što bismo mogli očekivati i svemu što Natalie misli da zna o ljubavi i ljubavnim odnosima, autor razvija potpuno neortodoksnu priču u kojoj princezu osvaja najmanje očekivani kandidat: Nathalie pronalazi želju za životom suočena s muškarcem koji nije poput drugih - ono što on čini ili što kaže uvijek je smiješno i nitko ga ne shvaća.

"Dramu koja se odvija u romanu teško je definirati jer je teško definirati osjećaj koji stoji u njegovu srcu. U njemu sam pokušao opisati situacije koje posjeduju tu delikatnost iz naslova", istaknuo je pisac.

"Natalie je stalno između snage i slabosti i to je nešto što mi se jako kod nje sviđa – ona nema nekakav jedinstveni ton. Također, smatram da je ime lika 80 posto samog romana – kad odaberete ime, lako je pisati. Mislim da i ime Natalie u sebi nosi mogućnost ponovnog rađanja a ova je knjiga upravo o tome", dodao je.

U pisanju mu je izazov "baviti se dramom, komedijom". "Ono što me zanima je konstantno iznenađenje i svakodnevna nesigurnost koju svi proživljavamo", pojasnio je Foenkinos.

"Nastojim razumjeti likove kroz atipične detalje; jako me zanimaju psihološke finese – želim stalno raditi s onim što moji likovi osjećaju, vidjeti kako oni prolaze i proživljavaju događaje iz same priče, dok me njihov fizički opis uopće ne zanima", dodao je.

Svaki lik kroz stavove i ekspresiju vodi svoj poseban život, a to čitatelju pomaže da ih razumije i oblikuje.

Vjera u pravi trenutak

Nesuđeni glazbenik, profesor gitare i strastveni ljubitelj književnosti od svoje šesnaeste godine – studirao je književnost na Sorbonni te jazz na uvaženoj pariškoj glazbenoj školi CIM – Foenkinos (1974.) je svoj prvi roman objavio 2002.

Pozornost je privukao već svojim trećim romanom "Erotski potencijal moje žene" (2004.), koji mu je iste godine donio nagradu Prix Roger-Nimier. Do danas je napisao petnaestak romana i jedan kazališni komad, te nekoliko novela. "Delikatnost" je njegov osmi roman.

"Ta je knjiga objavljena u pravom trenutku za mene - do tog se romana moje knjige nisu osobito dobro prodavale i čitale. To je doista knjiga koja mi je promijenila život", napomenuo je Foenkinos.

Upravo je pravi trenutak još jedna od središnjih tema romana - jer to je ljubavna priča između dviju osoba koje doslovce nemaju ništa zajedničkog ali život čini to da trenutak u kojem se susreću dovodi do apsolutnog savršenstva, pojasnio je.

Na hrvatskom bi jeziku uskoro trebala biti objavljena i njegova najnovija knjiga knjiga "Charlotte" (2014.), o francuskoj slikarici Charlotte Salomon koja je umrla u holokaustu s 26 godina.

U sklopu festivalskih događanja Foenkinos će u petak 4. rujna zajedno s izraelskim piscem i redateljem Etgarom Keretom i njemačkim grafičkim dizajnerom i autorom stripova Reinhardom Kleistom sudjelovati u okruglom stolu "Pop kultura kao nadahnuće", koji će moderirati voditeljica i urednica Vlatka Kolarović.

Tribina "Razotkrivanje" s Davidom Foenkinosom, prva u nizu od ukupno deset u programu ovogodišnjeg izdanja FSK-a, otvorila je službeni dio središnjeg programa festivala napunivši veliku dvoranu Kina Europe, a za zabavu se pobrinuo sastav jeboTon, čiji je nastup zaključio prvi dan festivalskih događanja.

Do 11. rujna ovogodišnji FSK u svojem trećem izdanju donosi ambiciozan program sadržaja a u nekome od pedesetak festivalskih programa sudjelovat će čak pedesetak domaćih i stranih autora, među kojima su neki od najvažnijih suvremenih svjetskih i hrvatskih pisaca i autora stripa; uz Foenkinosa, to su Sofi Oksanen, Etgar Keret, Clemens Meyer, Philipp Blom, Filip David, Etienne Davodeau, Andrej E. Skubic, Maša Kolanović, Nedeljko Dragić, Julya Rabinowich, Ognjen Spahić, Reinhard Kleist, Neven Orhel, Julio Radilović Jules, Diego Marani, Andrej Nikolaidis, Tomislav Zajec, Emmanuele Pagano, Helena Klakočar, Ernesto Mallo, Borivoj Dovniković i brojni drugi pisci, autori stripa i kreativci.