MALA ZVONA

Među novim izdanjima dječjih knjiga i Marguerite Yourcenar

03.09.2015 u 10:02

Bionic
Reading

Nakladnička kuća Mala zvona objavila je autorske slikovnice Melite Kraus 'Priča o Golemu' i 'Lija lijepo pjeva' mladog likovnog umjetnika Ivana Tudeka te u biblioteci Praporac priču za djecu 'Kako se spasio Wang Fo' u prijevodu Sanje Lovrenčić

Biće iz židovskog folklora, Golem, poslužilo je tijekom stoljeća kao inspiracija brojnim židovskim i nežidovskim autorima. Melita Kraus pripovijeda riječju i slikom svoju verziju priče namijenjenu djeci te lakim potezima dočarava praški geto, u kojemu u trenutku pogibelji oživljuje mistični Golem.

Autoričin likovni izraz, nadahnut elementima židovske tradicije te njezinim jednostavnim rečenicama gradi pomaknutu, nadrealnu atmosferu u kojoj ne manjkaju ni humoristične epizode. Njezina priča o Golemu uokvirena je pričom o dječaku koji se izgubio obilazeći ulice starog Praga s roditeljima te mu zagonetni pripovjedač pokušava pomoći.

'Lija lijepo pjeva' prva je autorska slikovnica Ivana Tudeka i njegovo prvo objavljeno izdanje, a u Malim zvonima su je odlučili objaviti zbog originalnosti, čistog autorskog stila, ludičke kvalitete i primjerenosti najmlađim čitateljima kojima je namijenjena.

Odlikuje se jednostavnom no sugestivnom likovnošću, stripovske je inspiracije, narativno originalna i duhovita te komunikativna, a sadrži i diskretnu poruku o miroljubivim načinima izlaženja na kraj s problemima koji nastaju suživotom različitih.

'Kako se spasio Wang-Fo' (Comment Wang-Fo fut sauvé) jedan je od rijetkih tekstova što ih je za djecu napisala slavna francuska spisateljica Marguerite Yourcenar. Smještajući radnju u staru Kinu te uzimajući za glavnog lika slikarskog majstora Wang-Foa, Yourcenar na sebi svojstven maštovito-slikovit način postavlja neka od osnovnih pitanja ljudske egzistencije ali i umjetničkog stvaralaštva.

Wang-Fo kao tragatelj za estetskim iskustvom odbacuje materijalni svijet i priznanje, ali njegov kasniji susret s carem pokazujem u kako su umjetnička djela ipak uvijek o svijetu i u svijetu. Ovu priču inspiriranu i prožetu kineskom motivikom ilustrirao je kineski umjetnik sa zagrebačkom adresom Mingsheng Pi koji je na Centralnoj akademiji lijepih umjetnosti u Pekingu diplomirao tradicionalno kinesko slikarstvo i kaligrafiju.