SVE ZA KNJIGU

Studenti bibliotekarstva pedaliraju u Istru

02.09.2015 u 15:50

Bionic
Reading

Prošle godine započet projekt studenata bibliotekarstva Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u sklopu kojega su u osam gradskih knjižnica na potezu od Zagreba do Splita održane zanimljive radionice, nastavlja se dalje, a Bibliocikliranje ove godine kreće u smjeru Istre

Bibliocikliranje kreće iz Zagreba u ponedjeljak 7. rujna prema Opatiji. a tijekom petodnevnog bicikliranja do Pule, iz koje se 11. rujna vraća prema Zagrebu, održat će se radionice u knjižnicama Pazina, Umaga i Poreča.

Cilj projekta je promocija knjižnica kao mjesta druženja i zabave, bibliotekarstva kao struke, čitateljskih klubova te razvijanje čitateljskih navika kod djece i mladih.

Studenti već skoro dvije godine uspješno provode čitateljske radionice za djecu od 10 do 13 godina te su osnovali čitateljski klub za djecu - Knjigotron - u suradnji s KGZ Dječjom knjižnicom Marina Držića i knjižničarkom Anom Pavlek.

Potaknuti dobrim rezultatima, željeli su nastaviti s osnivanjem čitateljskih klubova i u knjižnicama drugih gradova, naročito u manjim mjestima i knjižnicama u kojima je istraživanjem utvrđen nedostatak takvih aktivnosti.

Od 1. do 10. rujna prošle godine u sklopu Bibliocikliranja održane su radionice u gradskim knjižnicama Karlovca, Duge Rese, Slunja, Korenice, Gračaca, Knina, Sinja i Splita. Ankete provedene sa sudionicima tih radionica potvrdile su uspješnost ovog projekta.

Bibliocikliranje 2014.

Na bicikliranje u Istru ove godine kreću Tamara Belović, Dora Jurišković, Ana Marić, Tito Kliska i Josipa Vragolov, a ovim studentima bibliotekarstva Filozofskoga fakulteta u Zagrebu pridružit će se i knjižničarka Ana Pavlek iz Dječje knjižnice Marina Držića (Knjižnice grada Zagreba).

Osim putovanja biciklima i same radionice, projekt predviđa izradu dokumentarnog filma u svrhu promicanja čitanja, čitateljskih klubova i svih uključenih knjižnica. Budnim okom kroz objektiv sve će bilježiti Anita Nadj i Josipa Vragolov te će volonterski pratiti realizaciju projekta, kao i pripreme za samu provedbu.