SEID SERDAREVIĆ

Želimo biti društvo znanja, a postajemo društvo konobara i spremačica

31.08.2015 u 13:33

Bionic
Reading

U intervjuu danom Poslovnom dnevniku izdavač i vlasnik nakladničke kuće Fraktura Seid Serdarević govori o krizi u izdavaštvu, ali i krizi obrazovnog sustava koja kulminira činjenicom da su domaća sveučilišta vrlo loše pozicionirana na listama kvalitete

'Imamo više ljudi sa završenim fakultetom nego ikada ranije, a pitanje je što ti fakulteti danas znače. Totalni regres u mnogo područja u našem društvu lijepo se vidi baš u tako osjetljivom segmentu kao što je knjiga. Želimo biti društvo znanja samo na riječima, a postajemo društvo konobara i spremačica u hotelima. Štoviše, jako smo ponosni što nam turizam čini 20-ak posto BDP-a. Kod nas se uz malo truda želi dobiti jako mnogo. Do svega se želi doći lako, prečacem, a čitanje zahtijeva vrijeme i posvećenost i tjera te da misliš', rekao je među ostalim u intervjuu Seid Serdarević.

Intervju je rađen u povodu nadolazećeg Festivala svjetske književnosti koji će se održavati u Zagrebu u organizaciji Frakture, izdavačke kuće koja je nedavno u Londonu nagrađena titulom najboljeg međunarodnog nakladnika.

Intervju pročitajte na ovom linku