OSNIVAČ 'NOVE REVIJE'

Umro slovenski akademik Andrej Inkret

04.08.2015 u 09:26

Bionic
Reading

Poznati slovenski teatrolog, dramaturg i esejist Andrej Inkret umro je u 73. godini života, objavila je u ponedjeljak Slovenska akademija znanosti i umjetnosti (SAZU) čiji je bio dugogodišnji član

Zajedno s intelektualcima okupljenim oko Dimitrija Rupela, Inkret je 1980. bio među inicijatorima osnivanja 'Nove revije', novog i za to vrijeme naprednog časopisa za društvena i filozofska pitanja kojoj je tadašnja komunistička vlast u Sloveniji odobrila izlaženje unatoč političkim rezervama.

U svom 57. tematskom broju iz siječnja 1987. godine pod naslovom 'Prilozi za slovenski nacionalni program' suradnici časopisa dali su odgovor na glavna pitanja slovenske državnosti, kao reakciju na poznati memorandum srpskih akademika iz SANU-a. Časopis je lani prestao izlaziti nakon stečaja izdavačke kuće Nova obzorja.

'Novorevijaši', kako su ih zvali, angažirali su krajem 80-ih na suradnju slovenskog sociologa Jožu Pučnika, tada političkog emigranta u Njemačkoj koji se nekoliko godina poslije vratio u domovinu i postao motor demokratske koalicije Demos koja je u Sloveniji pobijedila na prvim demokratskim izborima i provela demokratizaciju i osamostaljenje.

Inkret je 80-ih bio dekan ljubljanske Akademije za kazalište, film i televiziju, a djelovao je i kao prevoditelj. Među ostalim je preveo Krležinu dramu 'Gospoda Glembajevi' na slovenski jezik.