Književnost PARIZ U ZNAKU STRIPA

Francuska slavi 50. Asteriksov rođendan

Novim strip-albumom, priredbama te izložbama Francuska će od sredine listopada obilježavati 50. rođendan strip-junaka Asteriksa i njegovih suseljana u rimskoj Galiji, a središnja svečanost održat će se na ulicama Pariza

Asteriks je rođen 29. listopada 1959., kada se strip prvi put pojavio u dnevnom listu Pilote, a u pola stoljeća prodano je više od 325 milijuna albuma.

Novi strip-album, 34. po redu, pojavit će se u prodaji 22. listopada pod naslovom 'Rođendan Asteriksa i Obeliksa, zlatna knjiga'.

Crtač Albert Uderzo izradio je za tu prigodu zbirku kratkih priča koje će se istodobno početi prodavati u 15 zemalja, u golemoj nakladi od 3 milijuna primjeraka, od čega 1,1 milijuna u Francuskoj. 'Radio sam tako da likovi u albumu sami komentiraju rođendan', rekao je na konferenciji za novinare crtač koji je sam nastavio rad pošto je 1977. umro scenarist Rene Goscinny.

Osim mnogobrojnih izložbi i priredaba 29. listopada održat će se spektakl u središtu Pariza 'Gali osvajaju Luteciju' (što je stari naziv Pariza).

Pustolovine strip-junaka iz malog sela u Galiji prevedene su na 107 jezika.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još