OBAVEZNO ŠTIVO

Knjiga o američkom rasizmu postala ljetni bestseler

27.07.2015 u 18:10

Bionic
Reading

Nobelovka Toni Morrison smatra da je riječ o 'obaveznom štivu', New Yorker piše da je remek-djelo, The New York Times govori da je u pitanju knjiga 'potrebna kao zrak' – esejističko djelo afroameričkog pisca i novinara Ta-Nehisija Coatesa 'Between the World and Me', koje je objavila kuća Spiegel&Grau, skoro svi proglašavaju jednom od knjiga godine, ne samo zbog autorova hvaljenog stila, nego i aktualne i uvijek bolne tematike, a to je američki rasizam

Teško je sjetiti se kada je neka esejistička knjiga izazvala toliko interesa u Americi, kao što je to slučaj s 'Between the World and Me' autora Ta-Nehisija Coatesa, kojega uspoređuju s velikim afroameričkim piscem Jamesom Baldwinom, jednim od njegovih uzora. 'Between The World and Me' koncipiran je kao serija pisama autorovom tinejdžerskom sinu Samoriju, baš kao što je poznato Baldwinovo djelo 'The Fire Next Time' iz 1962. o američkom rasizmu i njegovim posljedicama bilo zapravo pismo njegovom 14-godišnjem nećaku. Baldwin je, naime, bio gej pa nije imao sina.

Ta-Nehisi Coates se proteklih godina etablirao u američkoj javnosti kao jedan od najboljih pisaca na temu rasnih odnosa u SAD-u, između ostaloga zahvaljujući svojem veličanstvenom eseju 'The Case for Reparations', objavljenom prošle godine u časopisu The Atlantic, u kojemu i redovito piše. No njegovi oštri i utemeljeni stavovi o strukturalnim posljedicama rasizma, kao i dominaciji koja se uspostavlja doslovno nad tijelima Afroamerikanaca (što je inspirirano i feminističkom teorijom), dobili su još veću aktualnost i moć nakon serije ubojstava nenaoružanih crnaca koja su počinili američki policajci.

Nakladnik Spiegel&Grau je stoga pomaknuo objavljivanje 'Between the World and Me' na ljetni termin, jer je knjiga prvotno trebala izaći tek u jesen ove godine, a to je bila – kako se pokazalo – pametna poslovna odluka s obzirom na nivo interesa javnosti koji je izazvala Coatesova knjiga te je došla i na prvo mjesto liste bestselera The New York Timesa.

Tome je svakako pomogla i potpora koju je Coates dobio od nobelovke Toni Morrison, a ona je imala priliku pročitati knjigu prije objave i oduševila se: 'Pitala sam se tko će popuniti intelektualnu prazninu koja nas prati od smrti Jamesa Baldwina. Sada je očito da je to Ta-Nehisi Coates. Jezik 'Between the World and Me', kao i Coatesov životni put, fascinantan je, elokventan i prelijepo iskupljujući. A njegova analiza rizika i nada života crnih muškaraca je koliko duboka toliko i razotkrivajuća.'


Coates je rođen 1975. u Baltimoreu, u kojem je proveo mladost odrastajući u obitelji niže srednje klase u uvjetima kakvi su prikazani u seriji 'Žica'. Otac mu je bio vijetnamski veteran i pripadnik Crnih pantera te je snažno utjecao na političke poglede svojeg sina, no ključan formativni događaj njegova života smrt je bliskog prijatelja Princea Jonesa, kojega je posve nevinog upucao policajac.

Jones je, poput Coatesa, bio mladi Afroamerikanac iz srednje klase, bez ikakvih veza s kriminalom, majka mu je ugledna njujorška liječnica, ali ništa od toga nije bilo dovoljno da ga se pogrešno ne osumnjiči za neki zločin te onda i, zahvaljujući toj pogreški, ubije. I o tome Coates piše u 'Between the World and Me', kombinirajući u knjizi osobna iskustva i svoje veliko znanje o povijesti i teoriji kako bi objasnio nezavidan položaj u kojem se u američkom društvu nalaze Afroamerikanci.

Čak i oni koji se ne slažu s Coatesovim tezama ne poriču da je knjiga briljantno napisana te priznaju da je riječ o ključnom djelu koje tematizira američki rasizam.

Ta-Nehisi Coates