ZAJEDNO PROTIV SVIH

Houellebecq u terorizmu vidi način socijalizacije

03.07.2015 u 11:14

Bionic
Reading

Francuski pisac Michel Houellebecq, autor 'Elementarnih čestica' oko čije se izvedbe na Dubrovačkim ljetnim igrama u posljednje vrijeme vodilo dosta polemike, ustvrdio je u intervjuu danom časopisu 'Revue des deux mondes' da su terorizam i militarizam način socijalizacije te da islam u francuskom društvu pobuđuje 'strah u čistom obliku'

Houellebecq je, govoreći o borbi protiv džihadista, ukazao na probleme suprotstavljanja religioznim sektama, rekavši da isključivo policijski odgovor ne jamči uspjeh.

'Kad vas nije strah smrti, policija vam je najmanja briga', objašnjava Houellebecq.

Na terorizam i militarizam francuski pisac gleda kao na način socijalizacije, konstatirajući da je vjerojatno lijepo proživjeti zajedničke, uzbudljive trenutke protiv policije i imati osjećaj da ste zajedno protiv svih.

'Veći je stupanj zajedništva kad imate puno neprijatelja. Tu nastaju prave veze, čvrsta prijateljstva, čak ljubav u slučaju žena džihadista', kaže Houellebecq.

'Elementarne čestice' u Dubrovniku

Nakon mjesec i pol dana natezanja oko izvođenja 'Elementarnih čestica' na Dubrovačkim ljetnim igrama, Houellebecqova je predstava uvrštena na službeni program Igara. Premijerna izvedba održat će se u ponedjeljak, 20. srpnja, s početkom u 21.30 sati na tvrđavi Lovrjenac. U istom terminu i na istoj lokaciji predstava će biti izvedena i sljedeća tri dana.


Priznajući da sve više živi povučen od svijeta i da je zabrinut zbog anomije (nestanka zajednice i poznavanja ljudi unutar nje) koja pogađa francusko društvo, Houellebecq je rekao da njegov najnoviji roman 'Pokoravanje', o Francuskoj pod islamskom vlašću, izražava strah koji osjeća kod svojih suvremenika.

To hipotetičko pokoravanje francuskog društva muslimanskoj kulturi, izaziva 'strah u čistom obliku', naglašava pisac koji za svoje knjige kaže da su projekcije njegovih konstatacija, a nikako ne proročanstva.

Houellebecq smatra da je mišljenje o islamu podjednako loše u svim europskim zemljama, a to je možda jedina stvar koja je ujedinjenoj Europi zajednička.