PIŠČEV DNEVNIK

Alberto Manguel prvi gost novog programa u Booksi

22.05.2015 u 15:02

Bionic
Reading

Zagrebački književni klub Booksa pokreće novi program književnih razgovora 'Piščev dnevnik' koji će voditi istaknuti srpski pisac David Albahari, a prvi gost programa bit će u srijedu, 3. lipnja, poznati kanadsko-argentinski književnik Alberto Manguel, autor knjige 'Povijest čitanja'

Kako se ističe u najavi, 'Piščev dnevnik' predstavlja svojevrsnu nadogradnju istoimene kolumne koju Albahari piše za portal booksa.hr. U sklopu programa, pisac će pred zagrebačku publiku dovoditi svoje kolege, prijatelje, umjetnike, znanstvenike, osobe važne za njegov umjetnički rad i svjetonazor.

Program je dio šireg međunarodnog projekta 'Prošireni estetički odgoj' koji vodi Multimedijalni institut (MaMa) iz Zagreba u suradnji s organizacijama Kulturtreger/Booksa, Kuda.org iz Novog Sada, Berliner Gazette iz Berlina i Kontrapunkt iz Skopja.

Projekt 'Prošireni estetički odgoj' polazi od prosvjetiteljskog pojma estetičkog odgoja koji proklamira povezanost umjetnosti, politike i tehnologije u stvaranju emancipirane sfere javnog djelovanja. Taj se pojam sada proširuje u cilju zajedničkog rada na istraživanju, sabiranju, dokumentiranju i diseminiranju znanja s ciljem kreiranja zajedničkog prostora djelovanja i refleksije.

Specifičnost projekta počiva na raznolikosti društvenih konteksta i različitim poljima djelovanja suorganizatora. U prvom se dijelu provedbe projekt bavio odnosom kulture i politike a u novom će ciklusu fokus biti na odnosu estetike i obrazovanja.

Projekt se provodi u okviru programa Kreativna Europa Europske komisije, a podržavaju ga Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba te Ministarstvo kulture RH.

U sklopu projekta, MaMa i Kulturtreger/Booksa u sljedeće će dvije godine u Zagreb dovesti velik broj književnika, filozofa, teoretičara i umjetnika koji će iz različitih kutova sagledati prosvjetiteljsku ideju estetičkog odgoja.

Prvo poznato ime koje dolazi u Zagreb je Alberto Manguel, kanadsko-argentinski pisac i prevoditelj koji je široj čitateljskoj publici najpoznatiji kao autor knjige 'Povijest čitanja' u kojoj se bavi poviješću knjige i bogatim svijetom koji se krije iza na prvi pogled jednostavnog odnosa što ga stvaraju knjiga i čitatelj.

Knjiga je u nas objavljena 2001. u izdanju nakladnika Prometej i u prijevodu Živana Filippija.

Manguel, koji je, među ostalim poznat i po kućnoj biblioteci s preko 30 tisuća knjiga te činjenici da je kao srednjoškolac čitao gotovo slijepom Jorgeu Luisu Borgesu, u Zagrebu će u četvrtak 4. lipnja u Galeriji Nova održati predavanje pod nazivom 'Kraj knjige'. Tema predavanja bit će budućnost biblioteka u digitalnom dobu te pitanje kraja - ili opstanka - tiskanih knjiga.

Konačno, zajedno s argentinskim kolegom Leopoldom Brizuelom, pisac će u petak 5. lipnja zatvoriti ovogodišnji Festival europske kratke priče (FEKP).