INTERVJU: ROSLUND & THUNBERG

Kako je otac Hrvat odgojio najpoznatije pljačkaše banaka u Švedskoj

21.05.2015 u 08:53

Bionic
Reading

Švedski spisateljski dvojac Anders Roslund i Stefan Thunberg napisao je hvaljeni bestseler 'Medvjeđi ples', inspiriran najvećom serijom pljački banaka u povijesti suvremene Švedske. U razgovoru za tportal Roslund i Thunberg otkrivaju kako se potonji odlučio na ispisivanje vlastite obiteljske povijesti, s obzirom na to da su glavni likovi u knjizi njegova tri brata i otac, inače porijeklom Hrvat

Knjiga ‘Medvjeđi ples’ je upravo objavljena na hrvatskome u prijevodu Sare Profete i izdanju nakladnika Znanje, a njezini autori, spisateljski dvojac Roslund & Thunberg, predstavili su je u utorak u Zagrebu u sklopu Zagreb Book Festivala, koji se od 18. do 24. travnja u organizaciji Naklade Ljevak održava u Muzeju za umjetnost i obrt. Roslund i Thunberg su prije promocije dali intervju za tportal.hr, u kojemu su otkrili kako je započela njihova suradnja na ‘Medvjeđem plesu’, kao i brojne druge detalje.

Stefan Thunberg je uspješan scenarist koji stoji iza popularne švedske TV-serije o inspektoru Wallanderu, koja se prikazivala i u nas. Istovremeno je jedini brat koji nije sudjelovao u seriji pljački banaka koje je u 90-im godinama prošloga stoljeća izvela tzv. Militantna banda, jedna od najbezobzirnijih i najinventivnijih kriminalnih bandi u Švedskoj koju su činila njegova trojica braće i dvojica najboljih prijatelja. Roman ‘Medvjeđi ples’ istinita je priča o njima.

Baš zbog toga je Thunbergu bila potrebna jedna neovisna perspektiva, kao i partner koji zna dobro konstruirati priču, pa se odlučio da knjigu neće pisati sam. Thunberg ovako objašnjava razloge za suradnju s Andersom Roslundom: ‘Inače radim sam, ali ovo je bila previše osobna priča. Trebao mi je netko tko će razumjeti tu priču i tko ima slično iskustvo nasilja u obitelji u djetinjstvu. Kada sam se sreo s Andersom da porazgovaramo o tome, odmah sam znao da je on prava osoba za taj posao. Za mene je sve to bilo previše blizu i previše veliko da bih se sam mogao nositi sa cijelom pričom.' Ali zapravo nije daleko bio ni Roslund, tek s druge strane policijskih blokada kao nagrađivani istraživački novinar, koji je pokrivao za švedske medije priču o pljačkama. Roslund je hrvatskoj publici poznat još iz dvojca Roslund & Hellstrom, čiji su romani prevedeni na brojne svjetske jezike, uključujući i hrvatski (‘Tri sekunde’, ‘Pretinac 21’,‘Zvijer’) te nagrađeni prestižnim skandinavskim nagradama.


'Odrastao sam s ocem koji je bio nasilan i zbog toga se danas bavim time da pomažem zatvorenicima kad izlaze iz zatvora da se snađu u društvu. Pisao sam nekad kao novinar o kriminalu. Odavno razumijem kako nasilje oblikuje ljude te sam shvaćao Stefanovu priču. Također, pratio sam tu seriju pljački dok se događala, a kada su svi uhićeni, postalo mi je jasno da je riječ o obiteljskoj priči. Za mene je to tada postalo više od posla te sam htio razumjeti kako se desilo da obitelj ode u tom pravcu. S druge strane, kada sam upoznao Stefana počeo sam se pitati što je ključ razumijevanja toga da netko odraste u nasilnoj obitelji i sam ne postane nasilan, jer mi se čini da sam i sam prošao takav put. Za mene je sve to bila priča o ocu i njegovim sinovima te sam tako pristupio radu', objašnjava Roslund kako je išla suradnja s Thunbergom.

'Medvjeđi ples' je knjiga specifične strukture, na koju je Thunberg naročito ponosan: 'Kraj knjige je jako važan u ovoj knjizi, tek na kraju postaje jasno kakav smo narativni postupak izabrali i zašto. Kombiniramo sadašnjost u priči sa scenama iz djetinjstva. U sadašnjosti romana opisuje se kako se otac i sin zajedno odlučuju na pljačku banke te kako ih proganja specijalna policija nakon pljačke. Oni se sklanjaju u jednu kolibu, koju policija okružuje. Ono što se događa između oca i sina dok su opkoljeni, ključno je za priču, taj konflikt je bio najzanimljiviji. Narativ smo utemeljili na sukobu oca i sina. A povrh svega je tu i činjenica da je riječ o mom starijem bratu i ocu. Sjećam se kako sam slušao na radiju kako su opkoljeni u kolibi u šumi i bio sam uvjeren da će te noći umrijeti. Bilo je to točno prije 22 godine i još uvijek pokušavam razumjeti odnos mojeg starijeg brata i oca.'


U redu, onda se mora pitati kako su braća i otac Stefana Thunberga reagirali na to da je o njima i njihovim pljačkama, ali i najintimnijim obiteljskim tajnama, napisao roman?

'Dao sam braći i ocu knjigu na čitanje prije nego što je objavljena u Švedskoj. Bilo je to, dakle, prije oko godinu i pol. Nisam im prethodno rekao na čemu radim i nisu pročitali ni slova teksta u nastajanju. Prva reakcija je došla od mog brata koji je u knjizi nazvan Felix. Nazvao me je i rekao: 'Stefane, fakat te sad mrzim, ali obožavam ovu knjigu koju ste napisali.' Onda mi je spustio slušalicu i nije htio pričati sa mnom devet mjeseci! To je bila prva reakcija. Ostala braća su reagirala hladnije. Najstariji brat je s teškom mukom pročitao kraj knjige, rekao mi je da mu je trebalo tjedan dana da pročita posljednih desetak stranica, jer je bilo previše blizu njegovom sjećanju na ono što se desilo. Otac je, pak, reagirao vrlo emotivno i rekao mi je da razumije što je učinio svojim sinovima. Treći brat je vjerojatno najbolje reagirao – pročitao je knjigu nekoliko puta i na kraju zaključio da je u knjizi prikazan on kao 17-godišnjak te da danas više nije ista osoba', kaže Thunberg.

Pisanje romana podrazumijevalo je i da će se likovi u njemu na neki način svidjeti čitateljima, da će dobiti dozu simpatije i razumijevanja. S druge strane, riječ je o ljudima koji su počinili teška kriminalna djela. Je li bilo rasprave o tome glorificira li 'Medvjeđi ples' kriminal?

Roslund odgovara: 'Imali smo jedinstvenu priliku ispričati koje su to psihološke sile potaknule ljude na kriminalno ponašanje. Ali htjeli smo u knjizi prikazati i drugu stranu te stoga ima važan lik policajca koji prati pljačkaše banaka. Riječ je o fiktivnom liku, koji je imao zadaću prikazati i perspektivu žrtava u toj priči, jer je pljačkaši nisu imali. U redu, nisu nikoga ubili, ali su povrijedili mnoge ljude, ali i cijelo društvo, jer je ta serija pljački izazvala paniku u Švedskoj. Na prvom predstavljanju knjige u Švedskoj, u jednoj poznatoj velikoj knjižari u Stockholmu, bile su i tri žene koje su preživjele te pljačke. Kada smo završili naše govore, pitali smo ima li netko iz publike nešto reći i one su se odmah javile. Pokrenula se diskusija s publikom, koja je ispala vrlo konstruktivna. Na kraju su njih tri zagrlile Stefana i svi zajedno su zaplakali, jer su svi bili žrtve nasilja i to ih povezuje.'

Koliko je očeva povijest u Hrvatskoj utjecala na njegovo ponašanje u Švedskoj, u knjizi se ne obrađuje, jer o tome Stefan Thunberg tek treba saznati više, čemu će zasigurno pomoći i njegov dolazak na Zagreb Book Festival. 'Ne znam ništa o životu mog oca u Hrvatskoj, znam samo da je iz Karlovca. Navodno je iz političkih razloga došao u Švedsku početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća te je ubrzo upoznao moju majku. Sada ću imati priliku da možda saznam nešto više o svemu tome, jer me itekako zanima', zaključio je Stefan Thunberg.

SPIELBERGOVA PONUDA SE NE ODBIJA

Andres Roslund otkrio nam je kako je došlo do toga da se priprema holivudska verzija knjige, koja je u SAD-u objavljena pod naslovom 'Made in Sweden': 'Stefan je jedan od najpoznatijih scenarista u nordijskim zemljama, no kada smo dogovarali našu suradnju, brzo smo zaključili da je priča prevelika za film. Htjeli smo napisati knjigu o obiteljskom konfliktu i djetinjstvu likova, ali i o pljačkama. Ali kad je knjiga objavljena i prevedena na engleski jezik, počeli su nam se javljati producenti iz Hollywooda. Među prvima je to bila produkcijska kuća Dreamworks, koju je osnovao Steven Spielberg, te su oni ponudili da 'Medvjeđi ples' pretvore u film. Bili su vrlo uvjerljivi i rade jako brzo, tako da je već gotova prva verzija scenarija. Inače, sve to zna trajati mnogo duže. Nas dvojica nismo direktno uključeni u taj proces, no nekoliko puta nas je zvao scenarist da pita o nekim detaljima u priči. Ponosni smo što je Spielberg vidio potencijal u našoj knjizi i nadamo se dobrom rezultatu.'