NA SAJMU KNJIGA

Ukraden primjerak prvog izdanja romana 'Sto godina samoće'

05.05.2015 u 10:52

Bionic
Reading

Potpisani primjerak prvog izdanja romana 'Sto godina samoće' pokojnog kolumbijskog nobelovca Gabriela Garcije Marqueza ukraden je iz zaključane vitrine u kojoj je bio izložen na Međunarodnom sajmu knjiga u kolumbijskom glavnom gradu Bogoti

Jedan od najvažnijih sajmova u Latinskoj Americi ove je godine bio posvećen upravo Marquezu koji je preminuo prošle godine u dobi od 87 godina. Knjiga je bila izložena u sklopu tematskog dijela sajma Macondo, izmišljenog kolumbijskog grada u kojem se odvija radnja romana 'Sto godina samoće', a nestala je u subotu poslijepodne.

Gabriel Garcia Marquez najpoznatiji je kolumbijski autor koji je 1982. dobio Nobelovu nagradu za književnost. Nakon njegove smrti u Meksiku u travnju prošle godine, porasla je vrijednost prvih izdanja njegovih romana.

Ukradeni primjerak knjige vlasništvo je Alvara Castilla, trgovca rijetkim knjigama koji je prvo izdanje 'Sto godina samoće', tiskano 1967. u 8.000 primjeraka, kupio 2006. u knjižari u urugvajskom glavnom gradu Montevideu. Castillo ne želi otkriti koliko je platio za svoj primjerak, a iako je njezina trenutačna vrijednost procijenjena na 60.000 dolara (400.000 kuna), za njega je ona nemjerljiva.

Naime, primjerak knjige naknadno mu je potpisao Garcia Marquez s posvetom: 'Za Alvara Castilla, trgovca starim knjigama, tvoj prijatelj za sva vremena, Gabo'.