KNJIŽEVNI PREGLED

Krimići i trileri koje nećete ispuštati iz ruku

01.05.2015 u 08:29

'Tjedni književni pregled'

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr/Mihaela Maras

Bionic
Reading

Romani kriminalističke i trilerske tematike savršen su način za bijeg u svijet u kojemu negativci na kraju plate za svoja nedjela, u kojemu se korumpirane političare uhapsi i osudi, a ubojice pronađe i kazni. Stoga ovaj književni pregled pred produljeni vikend posvećujemo krimićima i trilerima koji pripadaju kategoriji 'page turnera', dakle knjiga koje ne možete ispustiti iz ruke nakon što ih započnete čitati

'Istina i druge laži' Sascha Arango (Znanje; preveo Dalibor Joler)

Roman 'Istina i druge laži' mnogo je više od napetog trilera - istodobno je kvalitetan psihološki portret čovjeka koji, zapleten u nerazmrsivo klupko vlastitih neistina, prestaje razaznavati granice istine i životne fikcije koju je stvorio.

Sascha Arango je poznati njemački scenarist, dobitnik dvije ugledne Grimme Preis za svoje scenarije, a 'Istina i druge laži' su njegov prvi roman koji je preveden na već više od 15 svjetskih jezika. Arango je u jednakoj mjeri uspio stvoriti uzbudljivu kriminalističku priču koliko i postaviti intrigantna pitanja o tome koliko destruktivnu ulogu u našim svakodnevnim životima igraju prešućene istine, sitne i velike laži, dvoličnost, obmana i prevara.

'Noćna mora' Lars Kepler (Fraktura; prevela Željka Černok)

Opasni serijski ubojica Jurek Walter već je godinama izoliran na zatvorenom psihijatrijskom odjelu štokholmske bolnice. Mladi nadobudni liječnik koji se tek zaposlio ondje ne smatra da je stari suhonjavi zločinac posebno opasan, pa prekrši sigurnosni protokol. U međuvremenu Mikael Kohler-Frost, kojeg su smatrali Walterovom žrtvom, pronađen je kako se probija kroz snijeg po željezničkoj pruzi na osami. Kad policija od njega sazna da je trinaest godina proveo zatočen u mraku sa svojom sestrom Felicijom te da nikada nije vidio otmičara, cijeli slučaj dobiva novu dimenziju.

Lars Kepler pseudonim je književnice Alexandre Coelho Ahndoril (rođena 1966) i njezina supruga Alexandera Ahndorila (rođen 1967). Pod tim pseudonimom 2009. objavili su kriminalistički roman 'Hipnotizer', a 2010. jednako uspješan nastavak 'Paganinijev ugovor'. 'Noćna mora' je četvrti roman iz serije o inspektoru Linni, vrhunski triler koji je poharao skandinavske top-liste bestselera, što ne čudi jer je posrijedi iznimno napeto štivo, obećavaju iz Frakture


'Farma' Tom Rob Smith (Profil; preveo Saša Drach)

Psihološki je to triler o obiteljskim tajnama, zločinima, ali i tankoj granici između zdravog razuma i ludila. Radnja prati mladog muškarca, Daniela, kojeg iznenada naziva otac i kaže mu da mu je majka Tilde smještena u psihijatrijskoj ustanovi u Švedskoj, zemlji u koju su se preselili nakon mirovine. Ubrzo nakon oca javlja se i majka koja govori sinu da stiže u London i moli ga da ne povjeruje ni u što što mu govori otac.

Poznati britanski pisac Tom Rob Smith u svom novom romanu 'Farma' na inovativan se način poigrava sa žanrovskim konvencijama skandinavskog trilera: izolirana farma, obiteljske tajne, okrutni zločin, moćna elita sklona zataškavanju i prešućivanju. A za dvostruku dozu Toma Roba Smitha možete i u kino, s obzirom na to da u redovitoj distribuciji počinje igrati filmska adaptacija njegovog bestselera 'Dijete 44' o serijskom ubojici u sovjetskoj Rusiji, u kojoj glavne uloge imaju Tom Hardy i Gary Oldman

'Direktiva' Matthew Quirk (Lumen; preveo Aleksandar Žiljak)

Neki književni teoretičari i kulturolozi tvrde kako je književnost prvenstveno izraz vremena u kojemu nastaje, a ako ćemo se voditi tom teorijom, onda je triler Matthewa Quirka 'Direktiva' više nego indikativan.

Može li jedan čovjek razotkriti najviše čuvanu tajnu kapitalizma, to je pitanje koje postavlja Quirk u ‘Direktivi’ te nudi odgovarajuće napet odgovor u ovom zabavnom trileru. Zaboravite pljačke, banke i zlatne poluge: tko u rukama ima direktivu Savezne banke, može zaraditi milijarde. Jedini je problem što do informacija treba stići prije svih. Premisa je to pomoću koje Quirk kreće u priču o Mikeu Fordu, čovjeku koji je jednom nogom u svijetu financija, a drugom u svijetu sitnih prevara. Mislio je da je kriminalnu prošlost ostavio iza sebe, no otkriva da je u krivu. Neposredno prije vjenčanja od nepoznatih zločinaca počnu stizati prijetnje njegovim najbližima.

'Šest godina' Harlan Coben (Algoritam; preveo Predrag Mravar)

Šest je godina prošlo otkako je Jake Fisher gledao kako se Natalie, ljubav njegova života, udaje za drugoga. Šest godina skrivanja slomljenog srca zdušnim uranjanjem u karijeru sveučilišnog profesora. Šest godina održavanja obećanja da će ostaviti Natalie na miru i šest godina mučnog zamišljanja njezina života s mužem Toddom. Kad Jake naiđe na Toddovu osmrtnicu, ne može se suzdržati da ne ode na pogreb i vidi udovicu… ali to nije Natalie!

Harlan Coben je rođen 1962. u židovskoj obitelji u New Jerseyju te je završio politologiju na Sveučilištu Amherst. Svoj prvi roman napisao je s 26 godina, ali se kao pisac krimi romana probio devedesetih serijalom o Myronu Bolitaru, bivšem igraču košarke koji postaje sportski agent. Za svoje knjige Coben je dobio nagrade Edgar i Shamus, a objavljuje fikciju i u New York Timesu. Francuski glumac i režiser Guillame Canet je Cobenov roman iz 1995. ‘Tell No One’ pretvorio u odličan filmski triler, a ‘Šest godina’ je nova psiho-krimi zavrzlama iz Cobenove radionice.