TRIBINA U BOOKSI

'Krnja književnost' donosi istinu o armagedonu

24.04.2015 u 15:43

Bionic
Reading

Zagrebački književni klub Booksa pokrenuo je novu seriju tribina pod nazivom 'Krnja književnost', koja će književnosti pristupiti iz nestandardnih kutova povezujući je s antropologijom i sociologijom

Prva u nizu bit će tribina na temu 'Antropologija budućnosti i cyber kultura' već u utorak 28. travnja. Tribinu organiziraju Tomislav Augustinčić i Luka Šipetić, koji će tribinu i moderirati.

Kako se ističe u najavi, tribina je dio Booksina programa 'malih večernjih razgovora' o književnosti 'Književni budoar', a cilj joj je predstaviti književne žanrove s interdisciplinarnog stajališta.

Povezujući antropologiju, sociologiju i književnost tribina će ponuditi moguća redefiniranja popularnih književnih žanrova u popularnoj kulturi.

'Namjera je pokušati istaknuti neraskidivu vezu između življene realnosti i knjige te popularne žanrove (poput krimića, SF-a, fantasyja, queer književnosti...) predstaviti kroz prizmu važnih antropoloških i socioloških pitanja', stoji u najavi.

Za prvu tribinu odabran je razgovor o budućnosti cyber kulture jer se radi o temama o kojima mnogi često razmišljaju a da to niti ne znaju, ističu iz Bookse.

'Razvitak ljudske vrste i uloga tehnologije u tom procesu već desetljećima intrigiraju razne 'proizvođače' u pop-kulturnoj industriji, uključujući književnost. Svima su poznati brojni SF spektakli o armagedonu ili putovanju na druge svjetove, no koliko tu ima istine?', pitaju se organizatori.

Odgovore na ta i druga pitanja na tribini će ponuditi Emil Heršak i Maja Adžija s Katedre za antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Gdje je u svemu tomu cyber kultura pojasnit će Krunoslav Nikodem s Odsjeka za sociologiju FF-a.