NACISTIČKI ZLOČINAC

Skandal oko autorskih prava na citiranje Josepha Goebbelsa

20.04.2015 u 11:32

Bionic
Reading

Nasljednici Hitlerovog ministra propagande Josepha Goebbelsa tuže veliku izdavačku kuću Random House jer su u biografiji ovog ratnog zločinca koristili njegove citate bez plaćanja prava na njihovo korištenje

Biografija Josepha Goebbelsa umnogome je temeljena na njegovom dnevniku koji je vodio od 1924. do 1945, a izdana je na njemačkom jeziku 2010. Random House uskoro je objavljuje na engleskom jeziku, a to je nagnalo odvjetnicu Cordulu Schacht, ujedno kćerku Hitlerova ministra gospodarstva Hjalmara Schachta, da tuži izdavača knjige Petera Longericha, uglednog profesora njemačke povijesti, prenosi The Guardian

Povjesničar Longerich, stručnjak za holokaust i nacističke zločine, kazao je kako je nedopustivo to da jedna osoba ima autorska prava nad Goebbelsovim dnevnikom jer na taj način se cenzurira pravo na proučavanje povijesti.

Riner Dresen, odvjetnik Randome Housea u Njemačkoj, izjavio je kako su šokirani zahtjevom za isplatu naknade Goebbelsovim nasljednicima. Rekao je da iz principa ne žele dati novac ratnome zločincu, odnosno njegovim nasljednicima. Pristaju isplatiti autorsku naknadu jedino ako bude proslijeđena kao donacija nekoj dobrotvornoj organizaciji koja se bavi holokaustom, no odvjetnica Schacht to je odbila govoreći da novac treba ići Goebbelsovoj obitelji.

Goebbels je počinio samoubojstvo zajedno sa svojom ženom i ubio svoje šestero djece, no novac od naknade išao bi nasljednicima njegove rodbine, a odvjetnica Schacht bori se za njihova prava.