IZLAZI 12. LIPNJA

Otkrivamo naslov posljednje knjige Güntera Grassa

18.04.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Književni nobelovac Günter Grass, koji je prije par dana umro u 87. godini života, radio je na novoj knjizi skoro sve do smrti, dok ga bolest nije prinudila na odlazak u bolnicu. Njegov izdavač Gerhard Steidl kaže da je knjiga završena samo nekoliko dana prije Grassove smrti te će biti objavljena ovog ljeta

Kako javljaju njemačke dnevne novine Süddeutsche Zeitung, posljednja knjiga njemačkog pisca i aktivista Güntera Grassa nosi naslov 'Vonne Endlichkait', što će zasigurna biti zahtjevno prevesti na druge jezike s obzirom na to da je riječ o svojevrsnoj igri riječi koja signalizira da se Grass u tekstu odlučio za jedan, kako kaže njegov izdavač, literarni eksperiment.

'Knjigu smo dovršili doslovno u zadnjem tjednu, spremna je za tisak. Bavili smo se još sitnim detaljima', rekao je Grassov izdavač Gerhard Steidl koji je još otkrio da je riječ Grassovom pokušaju spajanja proze i poezije. Prvotni je plan bio taj da će sam Grass iz knjige čitati 12. lipnja na otvaranju njegova arhiva u njemačkom gradu Göttingenu, ali će se sada svjetska premijera nobelovčeve posljednje knjige odigrati bez njega.


Grassov arhiv se pak nalazi u centru starog grada Göttingena te je nedavno dovršeno renoviranje zgrade u kojoj se nalazi. Nobelovac je arhivu poklonio i stotine svojih crteža, rukopise i pisama, a sve to zajedno će se ubuduće prezentirati javnosti kako bi se mogao pratiti njegov umjetnički razvoj, društveno djelovanje i cjelokupan književni opus. Izdavač Steidl, koji je s Grassom radio 30 godina, kaže da će piščev arhiv za književne istraživače i komparatiste biti velik izvor materijala za pisanje o Grassu i njegovim knjigama te da tu ima toliko dokumenata da ih se može desetljećima istraživati.

Steild je njemačkim medijima otkrio da je nobelovac Grass bio strastveni 'stvaratelj knjiga' te se bavio i prijelomom i dizajnom svojih dijela, kao i da mu je crtanje i slikanje bilo jednako važno kao pisanje. Izdavač Steidl je otkrio i da je Grass svaki radni dan završavao uvijek na isti način – ispijanjem čašice rakije.

Što se 'Vonne Unendlichkait' tiče, nema sumnje da će se knjiga dobro prodavati, jer je riječ o djelu koje sadrži posljednje napisane rečenice nobelovca Grassa.