LONDONSKI SAJAM KNJIGA

Fraktura proglašena najboljim međunarodnim nakladnikom

15.04.2015 u 10:17

Bionic
Reading

Hrvatski nakladnik Fraktura proglašen je u utorak na Londonskom sajmu knjiga (LBF) najboljim međunarodnim nakladnikom, za postignutu 'međunarodnu prepoznatljivost u uspješnom objavljivanju kvalitetne književnosti'

'Svojom dugogodišnjom tradicijom objavljivanja kvalitetne, hrvatske i prijevodne, beletrističke i publicističke literature, Fraktura je uspjela izgraditi prepoznatljivost i na međunarodnoj pozornici, kako kod autora tako i kod nakladnika', stoji u obrazloženju sudačkog žirija koje je na svečanosti dodjele nagrada u utorak u sklopu Londonskog sajma knjiga pročitao pisac i kritičar Peter Guttridge

Glavni urednik Frakture Seid Serdarević kazao je kako je riječ o važnom priznanju i velikom poticaju za daljnji rad. 'Prepoznatljivost na međunarodnoj razini nakladnika koji je iznikao iz jednog malog jezika, malog tržišta, u velikoj svjetskoj konkurenciji izuzetna je stvar', kazao je Serdarević za Hinu.

Zahvalio je članovima žirija, ali i autorima i prevoditeljima koji su pomogli razvoju Frakture u prepoznatljivog nakladnika visoke kvalitete objavljivanja.

'Današnji je dan za nas potpuno nevjerojatan dan, koji će nam ostati u pamćenju: naš autor Luka Bekavac proglašen je na Sajmu knjiga u Londonu jednim od dobitnika nagrade Europske unije za književnost, a mi smo dobili veliko priznanje za svoj rad', dodao je Serdarević. 'Ono što je sada pred nama je opravdati ukazanu čast svojim daljnjim radom', poručio je.

Nagrada, koja se dodjeljuje od prošle godine kao priznanje nakladnicima i agentima za međunarodnu izvrsnost u nakladničkoj industriji, pokriva čitav spektar nakladništva, uključujući sveučilišne i znanstvene nakladnike, nakladnike za djecu i digitalne inovacije. Dodjeljuje se u petnaest kategorija, među kojima su nagrada za najboljeg književnog agenta, za najbolju primjenu internetskih protokola na različitim medijskim platformama, za poticanje književnog prevođenja, za poticanje obrazovanja i druge.

U svakoj kategoriji ocjenjivački sud čine ugledni stručnjaci u tom polju nakladništva.

Fraktura se za titulu najboljeg međunarodnog nakladnika (The Bookseller International Adult Trade Publisher Award) natjecala s jednim od najuglednijih i najvećih kineskih nakladnika osnovanim 1951. People's Literature Publishing House, te s jednako uglednim indijskim nakladnikom Rupa & co., osnovanim prije 78 godina.

Nagradu podržava jedan od najuglednijih svjetskih časopisa za knjigu, nakladništvo i knjižarstvo The Bookseller.

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada održani su prvoga dana Londonskog sajma knjiga, koji se ove godine od 14. do 16. travnja održava u izložbeno-konferencijskom centru Olympia u Zapadnom Londonu.