Književnost ODABRAO TEMU POPISA

Umberto Eco gostujući kustos u Louvreu

  • Autor: S. F.
  • 1.10.2009 10:27:45
  • 1.10.2009 9:50:39

Talijanski književnik Umberto Eco bit će dva mjeseca gostujući kustos pariškog muzeja Louvre

Autor svjetski poznatog romana Ime ruže dobio je zadatak da predloži i osmisli seriju manifestacija, izložbi, koncerata i konferencija koje će se u Louvreu održati tijekom njegova dvomjesečnog angažmana. Kao osnovnu temu odabrao je popis.

Prvi planirani događaj tako je konferencija o flamanskom umjetniku iz 16. stoljeća Pieteru Bruegelu Starijem čije slike seljaka se mogu promatrati kao svojevrsni vizualni popis. Najavljen je i performans s popisima koji se pojavljuju u književnim djelima od Homera i Jamesa Joycea, pa sve do Victora Hugoa i samog Eca.

Eco, čije romane karakterizira povijesno okruženje, zamršeni zapleti i filozofska misao, često u djela uvodi popise. U romanu 'Ime ruže' jedan od likova izjavljuje: 'Ne postoji ništa divnije od popisa.'

'Često mi postavljaju najidiotskije pitanje na svijetu koje obično fascinira novinare, a to je: Koju knjigu biste ponijeli sa sobom na pusti otok? Ja im kažem - telefonski imenik. Sa svim tim imenima mogao bih smisliti divne priče', rekao je talijanski književnik i kritičar.

Gostujući kustosi muzeja Louvre već su bili američka književnica Toni Morrison, njemački umjetnik Anselm Kiefer i francuski skladatelj Pierre Boulez. Ecovo gostovanje pod nazivom Vrtoglavica popisa trajat će od 2. studenog do 13. prosinca, prenosi AP. 

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još