'THE PASSION OF CHRIST'

Ilustrirana knjiga o gej Isusu izaziva polemike u SAD-u

31.03.2015 u 11:00

Bionic
Reading

U SAD-u je objavljena knjiga 'The Passion of Christ: A Gay Vision', u izdanju Apocryphile Pressa, autorice Kitteridge Cherry i ilustratora Douglasa Blancharda, koja zamišlja Isusa kao gej muškarca koji živi u današnjem svijetu. Neki vjerski fundamentalisti optužuju autore za blasfemiju, no knjiga dobiva i mnoge pohvale zbog 'impresivnih crteža' i 'promišljene priče koja provocira na razmišljanje'

'Upoznajte Isusa kao gej muškarca današnjice koji živi u suvremenom velegradu', stoji u najavi za knjigu 'The Passion of Christ: A Gay Vision', a koja kroz 24 slike i pripadajući im tekst tematizira Isusove posljednje dane, tijekom kojih 'suvremenog Krista', kako ga opisuju autori, 'progone vjerski fundamentalisti', 'muče marinci' te 'prati raznolika skupina prijatelja'.

Autor ilustracija je njujorški profesor umjetnosti i slikar Douglas Blanchard, koji se opisuje kao 'agnostički vjernik', dok je tekst napisala Kitteridge Cherry, lezbijsko-kršćanska publicistkinja koja se dug niz godina bavi pitanjima duhovnosti. Svaka od 24 Blanchardove slike popraćena je kratkom pričom, citatima iz Biblije i molitvom.


Queer Krist je osmišljen kako bi se proširila, a ne ograničila naša percepcija Isusa', napisala je u kolumni za Huffington Post autorica teksta Kitteridge Cherry, odgovarajući na napade s američke kršćanske desnice o tome da je riječ o blasfemičnoj knjizi.

'The Passion of Christ: A Gay Vision' pohvalio je i harvardski profesor Michael Bronski, rekavši da ova knjiga ostavlja dubok dojam na čitatelja te on, 'neovisno o tome je li vjernik ili ne, biva potresen i propituje svoja osnovna uvjerenja'. Podršku knjizi dali su i brojni liberalni teolozi i svećenici, napose iz Episkopalne crkve.

The Passion of Christ: A Gay Vision