NAKON ČETIRI STOLJEĆA

U Madridu pronađeni posmrtni ostaci Cervantesa

17.03.2015 u 23:46

Bionic
Reading

Posmrtni ostaci slavnog španjolskog pisca Miguela Cervantesa autora 'Don Quijotea' pronađeni su gotovo 400 godina nakon njegove smrti podno crkve u središtu Madrida

Forenzičari vjeruju da su otkrili kosti Cervantesa i njegove supruge u zaboravljenoj grobnici podno crkve Trinitarias, iako upozoravaju da nedostaje DNA test.

'Uvjereni smo da imamo nešto, da se među fragmentima kostiju nalaze ostaci Cervantesa', izjavio je Francisco Etxebarria, forenzičar i voditelj istraživačkog tima.

Španjolski pisac je pokopan 1616. no njegov lijes je kasnije izgubljen. Tadašnji samostan, gdje je položen lijes, obnovljen je krajem 17. stoljeća pri čemu su ostaci premješteni na nepoznato mjesto i otkriveni tek sada nakon četiri stoljeća.

Tim od 30 istraživača je, u zaboravljenoj kripti ispod crkve, koristio ultracrvene kamere, 3D skenere i posebne radare.

Forenzičarka Almudena Garcia Rubio kaže: 'Ostaci su u lošem stanju pa ne možemo individualno identificirati Cervantesa. No na temelju povijesnih zapisa sigurni smo da su ovdje njegovi ostaci'.

U grobnici su otkrili kosti odraslih ljudi, grupe s kojom je Cervantes bio pokopan u 68. godini života sa samo šest zubi.

'Umro je kao siromašan čovjek. Kao ratni veteran s ranama', kaže Pedro Corral, voditelj ureda za umjetnost i turizam u gradskoj vijećnici.

Cervantes je ranjen u pomorskoj bitci kod Lepanta 1571. u kojoj je kršćanska flota nanijela poraz Osmanskom carstvu. Njega su zarobili gusari te je pet godina proveo u ropstvu u Alžiru.

Nakon povratka u Španjolsku, 30 godina kasnije, napisao je roman 'Bistri vitez don Quijote od La Manche' u kojem srednjovjekovni vitez pun ideala odlazi u tada moderni, renesansni svijet oživjeti viteštvo.

Cervantes je htio biti pokopan u samostanu Trinitarias, čiji je red platio otkupninu gusarima nakon čega je oslobođen.

'Htio je biti pokopan ovdje te će njegovi ostaci ovdje i ostati', kaže istraživač Luis Avial. 'Bit će ponovno pokopan sa svim počastima', ističe.

Iduće godine, na 400. obljetnicu njegove smrti, grobnica će biti otvorena za posjetitelje. U međuvremenu, s Trga Španjolske, u samom centru Madrida, spomenik hrabrom vitezu Don Quijoteu gleda u daljinu s podignutim kopljem, a učenici diljem svijeta čitaju o njegovim pustolovinama održavajući ga na životu.