SAVJETI ZA NEVJERNIKE

Ateistički vodič kroz Božić

29.09.2009 u 08:58

Bionic
Reading

Knjiga o Božiću u kojoj nema spomena jaslicama, anđelima, ni začeću djevice, koju zajedno potpisuju poznati britanski promicatelji ateističkih ideja, uskoro stiže na police svjetskih knjižara

Potaknuti uspjehom kampanje kojom su s londonskih autobusa poručivali: 'Bog vjerojatno ne postoji. Prestanite brinuti i uživajte u životu', grupa već poznatih britanskih ateista napisala je 'Ateistički vodič za Božić'

Neki od autora koji su svoja razmišljanja o Božića iznijeli u knjizi su znanstvenici Richard Dawkins Simon Singh i Adam Rutherford, kolumnistica Claire Rayner, pjevač Simon Le Bon, iluzionist Derren Brown i novinar Guardiana Charlie Brooker, koji se u svome poglavlju pita ima li Bog smisao za humor. Djelo čiji izlazak je najavljen za 2. listopada već tjednima izaziva golem interes te bi prema podacima stranice Amazon.com, mogao postati bestseler.

Idejna začetnica projekta ateističkih natpisa na autobusima, spisateljica Ariane Sherine, istaknula je kako 'nije željela sama pisati knjigu te je zato u pomoć pozvala prijatelje i istomišljenike'. Polovica ukupne zarade od prodaje vodiča bit će donirana zakladi Terrence Higgins za pomoć oboljelima i borbu protiv HIV-a, piše Guardian. Sherine je istakla kako odabir te zaklade nije slučajan, već da je obzirom na crkvene stavove o uporabi kondoma, sasvim prigodan.

Autori predvođeni s Ariane Sherine ističu da knjiga nije antibožićna, već da samo savjetuje nevjernicima kako uz minimalne prepreke preživjeti sezonu blagdana.