GOSTI T-HT-OVE KONFERENCIJE

Muhammad Yunus i Dan Ariely u izdanju V.B.Z.-a

28.09.2009 u 14:26

Bionic
Reading

Povodom gostovanja Muhammada Yunusa i Dana Arielyja u Zagrebu na T-HT-ovoj konferenciji 'Znanjem rastemo' koja će se održati u Hypo Expo Centru 1. listopada, izdavačka kuća V.B.Z. objavila je Yunusovu knjigu 'Za svijet bez siromaštva - socijalna poduzeća i budućnost kapitalizma' te Arielyjev naslov 'Predvidivo iracionalni - nevidljive sile koje upravljaju našim odlukama'

Profesor Dan Ariely, bihevioristički ekonomist sa Sveučilišta Duke, u knjizi Predvidivo iracionalni - nevidljive sile koje upravljaju našim odlukama istražuje što sve utječe na naše odluke, uključujući i neke uzroke trenutačne ekonomske krize. Predstavljajući čitatelju najrazličitija znanstvena, ali istodobno i zabavna istraživanja, otkrića i anegdote o kupovini, jelu, ljubavi, novcu, odgađanju obveza, pivu, poštenju i drugome, Ariely nudi svoj pogled na iracionalnosti svakodnevnog života, na odluke koje su nas dovele do financijskog kraha 2008. te općenito na načine na koje sami sebe dovodimo u neprilike. Knjiga će biti predstavljena 30. rujna u Novinarskom domu u 18.30 sati.

Na predstavljanju će uz autora Dana Arielyja govoriti i profesor Darko Polšek, prevoditeljica Tea Raše i urednica Koraljka Penavin.

Muhammad Yunus dobitnik je Nobelove nagrade za mir 2006. godine

U djelu Svijet bez siromaštva nobelovac Muhammad Yunus, profesor ekonomije iz Bangladeša, jedne od najsiromašnijih zemalja svijeta, nudi rješenje problema siromaštva, gladi i nejednakosti. Kao osnivač Banke Grameen, uveo je kreditne linije za siromašne – takozvane mikrokredite koji omogućuju siromašnim zajmoprimcima da pokrenu vlastite poslove i spase obitelji od siromaštva.

U knjizi Yunus prvi put iznosi i zamisao o socijalnom poduzeću – potpuno novom načinu korištenja kreativne energije poslovanja kojim se rješavaju problemi poput siromaštva, zagađenja okoliša, neprimjerene zdravstvene skrbi, nedostatka obrazovanja. Među ostalim piše kako je s francuskom tvrtkom Danone pokrenuo proizvodnju jeftinog, ali hranjivog jogurta za pothranjenu bangladešku djecu. Knjiga nudi pogled na fascinantnu budućnost koju Yunus predviđa za planet koji će u jednom novom, humanijem modelu kapitalizma biti preobražen djelovanjem brojnih socijalnih poduzeća.