MONOGRAFIJA HISTRIONA

Čemu Vitezova tajnovitost oko najskuplje knjige?

28.02.2015 u 11:28

Bionic
Reading

U rezultatima potpore knjizi za 2015, koje je Ministarstvo kulture objavilo prije nekoliko dana, sumom iskače naslov ‘Histrionika’ grupe autora, za koji je Glumačka družina Histrion dobila 150 tisuća kuna

Ilustracije radi, izdavači su u prosjeku dobili oko deset tisuća kuna po naslovu. Izdavanje monografije Histriona sigurno zahtijeva veći budžet zbog raskošnosti izdanja, no nažalost, ništa o tome kako zamišljaju knjigu koja objedinjuje 40 godina njihova rada od glumačke družine iz Ilice predvođene Zlatkom Vitezom nismo uspjeli doznati.

Od umjetničko-organizacijskog ravnatelja, glumca, redatelja i producenta Zlatko Viteza dobili smo tek odgovor da će monografija biti objavljena do kraja godine i naputak da se za ostale detalje obratimo Ministarstvu kulture koje im je dodijelilo novac. Čemu tajnovitost, nismo dokučili. Tim više što su iz Histriona za potporu Ministarstva kulture morali pripremiti opis projekta i materijale te bi ih morali moći prezentirati javnosti. Taj projekt već se dugo sprema jer je i lani aplicirao na isti natječaj, no našao se na listi odbijenih.

Prošle godine je na istom natječaju isti, izdašniji iznos, dobio trosveščani ‘Kronotop hrvatskog performansa’ autorice Suzane Marjanović u izdanju Školske knjige. ‘Kronotop’ je imao i posebno mjesto na predstavljanju hrvatskog izdavaštva na frankfurtskom sajmu knjiga. Riječ je o bogato ilustriranoj i vrhunski dizajniranoj monografiji, s više od 2.000 stranica i 2.700 fotografija. Je li, po raskošnosti, i 'Histrionika' na tragu ovog izdanja, tek trebamo doznati. No kako navodi portal teatar.hr, bit će to najskuplja kazališna monografija financirana javnim novcem jer zasad, budući da još nisu objavljeni rezultati za potrebe u kulturi Grada Zagreba, za 50 tisuća kuna premašuje iznos koji je ravnatelj Kerempuha Duško Ljuština dobio za njihovu monografiju iz gradskog budžeta.

Najnovija predstava Histriona - Hrvatski emigranti

Hrvatski emigranti novi je naslov u Histrionskom domu

Iz Ministarstva kulture kažu nam da sinopsis i cjelokupan projekt, kao sastavni dio natječajne dokumentacije, bez odobrenja ne mogu ustupati trećim osobama. No obrazlažu da je potpora Histrionima izdana temeljem odobrenja Europske komisije prema kojem je Uprava za razvoj kulture i umjetnosti dobila mogućnost da svake godine uvaži nekoliko projekata za koje se potpora razlikuje od uobičajenih visina potpora za izdavanje knjiga. Izabrali su monografiju Histriona te navode da je uređuju iznimni stručnjaci, među kojima su Sanja Nikčević, Nino Škrabe i Antonija Bogner, a 'Histrionika' je javna kulturna potreba, navode u Ministarstvu, koja pomno bilježi desetljeća stvaranja pučkog kazališta koje je utjecalo na javni ukus, društvene i političke prilike te svakako obnovilo veliko zanimanje za djelo Marije Jurić Zagorke.

Glumačka družina Histrion osnovana je 11. srpnja 1975. u Zagrebu, a utemeljio ju je Zlatko Vitez. Prema podacima dostupnim na njihovoj stranici, imali su 70-ak premijera i nekoliko tisuća izvedbi. Godine 1986. na Opatovini pokreću Histrionsko ljeto. ‘Uvijek blizu politike i često u sukobu s njom, Histrioni su isto toliko često imali i problema zbog u predstavama iznesenih misli i prikaza’, navode među ostalim u opisu svog djelovanja.