1 500 NASLOVA

Split dobio bogatu talijansku knjižnicu

03.02.2015 u 12:20

Bionic
Reading

U prostorijama spitske Zajednice Talijana, koja okuplja oko 100 članova, večeras je otvorena knjižnica od oko 1500 knjiga na talijanskom jeziku koje je toj zajednici darivao bivši konzulat Republike Italije prilikom prestanka rada krajem 2013. godine.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, obraćajući se nazočnima na svečanosti, istaknuo je kako je otvaranje te knjižnice od iznimne važnosti za Split te je istaknuo kako će gradska uprava i financijski pomoći Zajednici Talijana u Splitu.

„Ovom knjižnicom nastavlja se kontinuitet stoljetne povezanosti hrvatske i talijanske kulture“, rekao je Baldasar.

Predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije za Hrvatsku i Sloveniju Maurizio Tremul je naglasio da knjižnica pridonosi kulturnom bogatstvu Splita.

„U Zajednici Talijana u Hrvatskoj je evidentirano oko 33.000 Talijana i otvaranje ove knjižnice u Splitu pridonosi kulturnom bogatstvu Splita“, istaknuo je Tremul koji je na svečanosti, na kojoj je bio u ime Furia Radina, predsjednika Talijanske unije za Hrvatsku i Sloveniju.

Počasna vicekonzulica Republike Italije u Splitu Maja Medić je rekla kako će otvaranje te knjižnice pridonijeti jačanju kulturne suradnje između Hrvatske i Italije. „Jadransko more nas ne dijeli nego nas povezuje i spaja“, dodala je napomenuvši kako tijekom turističke sezone na području Splitsko-dalmatinske županije boravi u prosjeku oko 500.000 talijanskih državljana.

U sklopu svečanosti otvaranja knjižnice u prostorijama Zajednice Talijana u Splitu u ponedjeljak navečer predstavljena je knjiga „Konoba“ autora Mikija Bratinića, nedavno prevedena na talijanski jezik. O knjizi, koja se tematski bavi dalmatinskim konobama, govorio je akademik i pjesnik Jakša Fiamengo.