ČETVRTI DIO TRILOGIJE

U kolovozu novi roman o Lisbeth Salander

28.01.2015 u 13:48

Bionic
Reading

Švedski pisac David Lagercrantz napisao je četvrti dio 'Milenija', dosad književne trilogija pokojnog Stiega Larssona o fascinantnoj (anti)junakinji Lisbeth Salander. Knjiga pod naslovom 'Ono što nas ne ubije' trebala bi se u knjižarama pojaviti u kolovozu ove godine

'Det som inte dödar oss'. Tako na švedskom jeziku glasi naslov nove, četvrte knjige iz serijala 'Millennium' Stiega Larssona, dosad trilogije bez mogućnosti nastavka s obzirom na preranu i tragičnu smrt autora. 'Millennium' se diljem svijeta prodao u milijunima primjeraka, doživio švedsku i holivudsku adaptaciju, a Michael Blomkvist i Lisbeth Salander postali su omiljeni književni junaci.

Četvrti dio njihove sage napisao je – više od deset godina nakon smrti Larssona – David Lagercrantz te će se ove godine u švedskim knjižarama moći saznati hoće li 'Ono što nas ne ubije', kako glasi prijevod naslova, ojačati književni brend 'Milenija'.

Knjigu objavljuje izdavačka kuća Nordstets-Verlag, trebala bi imati oko 500 stranica te je 'samostalni dio serijala', kako je za švedske medije izjavila urednica u Nordstetsu. 'Blomkvist i Salander zaslužili su nastaviti živjeti', objasnio je svoju motivaciju za pisanje novog romana s njima u središtu autor Lagercrantz.

Stieg Larsson u 50. godini iznenada je preminuo od srčanog udara, a njegova trilogija 'Milennium' – koja se sastoji od 'Muškaraca koji mrze žene', 'Djevojke koja se igrala s vatrom' i 'Kule u zraku' – ubrzo je objavljena i postala ogroman bestseler. Larrson je navodno radio na četvrtom romanu u vrijeme smrti, no Lagercrantzov se ne nadovezuje na tu građu. Detalji o zapletu nisu poznati, a više o novim avanturama novinara Blomkvista i hakerice Lisbeth Salander znat će se u od 27. kolovoza 2015., kada je najavljeno objavljivanje romana 'Ono što nas ne ubije'.