PUTOPIS ZEN SURFERA

Skitač na valovima

23.09.2009 u 12:14

Bionic
Reading

Početkom 90-ih godina Berislav Lončarević bio je jedan od prvih hrvatskih snowboardera. I jedan od najboljih. No tek na putu po Aziji otkrio je da smisao života jest u vodi, samo ne smrznutoj. Iz čiste radoznalosti na Baliju se okušao u pravom surfu. Ostalo nije, kako kažu, povijest, nego njegov novi život, opisan u knjizi 'Skitač na valovima'

Autor ovog neobičnog putopisa Berislav Lončarević vjerojatno je jedini hrvatski surfer. On već devet godina živi na Baliju i surfa po najljepšim valovima svijeta. Njegova knjiga, međutim, nije klasičan putopis, pogotovo ne razglednica Balija. Istina, ona prati put oko svijeta i potragu za najboljim 'surf spotovima' na Zemlji, no ono po čemu se izdvaja nije geografska faktografija, nego činjenica da autor iskreno, bez uzdržavanja, opisuje svoje osjećaje prema mjestima koja posjećuje.

A mjesta nisu slučajno odabrana. Oahu Banzai Pipeline za surfere znači više nego Meka i Medina zajedno za muslimane. Huntington Beach u Kaliforniji znamo čak i mi kontinentalci iz filma 'Dan velikih valova'. Novi Zeland, Samoa, Fiji i, naravno, Bali također su tu negdje po popularnosti. Priliku da surfaju na tim mjestima imaju samo dvije vrste surfera: šačica profesionalaca i oni koji žive surf – zen surferi. Bero je već dugo u drugoj skupini.

'Skitač na valovima' tako je ujedno priča o životu 'beach buma', kako na Baliju zovu ljude iz cijelog svijeta koji su se odlučili za život na valovima, ispovijest čovjeka koji je pronašao smisao života, ali i zabavna nefikcionalna proza. Lončarević nije pretenciozan putopisac koji je odlučio pokazati da je cool, on je jednostavno zabilježio dijelove svog surferskog života. Od osjećaja pri posjetu rodnom Zagrebu, preko upoznavanja supruge (umjetnice i autorice fotografija u knjizi) Aleksandre Denić na Baliju, sve do adrenalina koji trese na kresti vala usred havajskog Pipelinea.

Knjiga ne pokušava objasniti tehniku surfa niti je uspoređivati s drugim sportovima. Traži tek minimalno poznavanje surferske kulture, a donosi i zanimljive Berislavove priče (ili bolje: razmišljanja) o ljudima na Baliju, njihovoj kulturi i religiji (jer dio su najmnogoljudnije muslimanske zemlje na svijetu – Indonezije). U svakom slučaju, neobično, nepretenciozno i zabavno štivo, kakvo dosad niste imali priliku čitati.