POŠALJITE PISCU PROBLEM

Murakami online dijeli ljubavne savjete

24.01.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Poznati japanski pisac Haruki Murakami na svojim je službenim stranicama otvorio mogućnost obožavateljima da mu do kraja siječnja šalju pisma sa svojim problemima, na što će im on nuditi korisne savjete o tome kako ih riješiti. Iako je veći dio Murakamijeve stranice na japanskom, u ovom slučaju prihvaćaju se i poruke na engleskom jeziku

Muči vas udaljenost koja se pojavila između vaše djevojke i vas u inače sretnoj dugogodišnjoj vezi, jednostavno više ne komunicirate niti se redovito viđate? Smatrate da vas partner vara kada ode na poslovni put? Muka vam je od monotonije braka i želite razvod? Zaljubljeni ste u dvije osobe istovremeno, i to dva različita spola, pa se pitate i o vlastitoj seksualnosti te što učiniti u odnosu s ljudima koji vas privlače? Mladić s kojim ste izgubili nevinost nestao je i policija ga ne može naći, pa želite sami pokrenuti svoju privatnu istragu?

Čudne su često ljubavne dileme ljudi, poput nasumično iznad navedenih, zapravo kao da su ispale iz zapleta nekog romana Harukija Murakamija. I zato je ispalo savršeno odgovarajuće to što se japanski pisac svjetskog glasa, jedan od onih koji se svake godine spominju kao kandidati za Nobelovu nagradu za književnost, odlučio na nekoliko mjeseci postati djelitelj mudrih savjeta o ljubavi i životu. Naime Murakami je na svojim službenim stranicama, 'Mjesto gospodina Murakamija', pokrenuo rubriku u kojoj će davati savjete o problemima koji mu se pošalju na japanskom ili engleskom jeziku.

Zvuči odlično: svjetski obožavan pisac u ulozi Magde Weltrusky, legendarne Glorijine 'drage savete'. Rok za zaprimanje traje do kraja siječnja, pa požurite!


Nakon toga će Murakami pročitati elektroničku poštu koju je dobio i u sljedećih nekoliko mjeseci ponuditi svoje savjete.

Neki su već objavljeni, primjerice na pitanje o suočavanju s odraslom dobi i 30. rođendanom Murakami piše kako je 'biti odrastao samo prazna forma' te da je ključna 'vlastita odgovornost i svijest da postignuća ne dolaze lagano'. 

Dosad je Murakami odgovorio na brojna pitanja raznolikih tema, od toga imaju li mačke dušu preko toga koliko voli Island do toga da 'najviše voli provoditi vrijeme u krevetu s osobom koju voli', a nema sumnje da će uslijediti još mnogo odgovora. Neki su vrlo sažeti i ne duži od rečenice dok su neki dugački poput mikroeseja i kratkih pamfleta.