PUTOPISI JASENA BOKE

Knjiga koja otkriva laži Marka Pola

23.09.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Knjiga putopisa Jasena Boke 'Na Putu svile - Kako nam je lagao Marko Polo' predstavljena je u Zagrebu

O knjizi su govorili urednik Josip Antić, publicisti Siniša Pavić i Dvina Meler te autor.

Antić smatra kako je Boko putnik-autor koji svako putovanje pretvara u kreaciju te je kao izučen pisac napisao zrelu knjigu, odnosno moderni putopis na višoj razini. "'On sagledava svijet u povijesnim, kulturnim i civilizacijskim smjerovima', rekao je dodavši kako je kroz priču o trgovini svilom kritički progovorio o sadašnjosti.

Po riječima Siniše Pavića, kroz knjigu progovara tipični novinar koji povezuje emocije i informativnost.

Na upit Dvine Meler kako nas je to lagao Marko Polo, autor je odgovorio kako postoje određena znanstvena istraživanja koja dovode u pitanje Polova putovanja po Kini.

Boko je napomenuo kako, bez obzira što neki teoretičari drže da putopis ne sadrži elemente fikcionalnoga pripovijedanja, on smatra kako je i putopis fikcionalna književnost.

Knjigu 'Na Putu svile - Kako nam je lagao Marko Polo' (408 str.) objavio je zagrebački nakladnik Profil. Podijeljena je u 33 poglavlja u kojima je autor ispričao svoje tromjesečno putovanje od grada Sjana (Xian) u Kini do Splita.

Jasen Boko rodio se 1961. u Splitu. Radio je kao dramaturg u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Bavi se novinarstvom, a piše i kazališne kritike. Napisao je više dramskih i lutkarskih tekstova za djecu, a uz ine objavio je i knjigu 'Tin - Trideset godina putovanja'.