ZVIJEZDA DETEKTIVSKIH ROMANA

Preminula slavna britanska spisateljica P. D. James

28.11.2014 u 09:17

Bionic
Reading

Slavna britanska spisateljica krimića P.D. James preminula je u četvrtak u Oxfordu u dobi od 94 godine, prenose britanski mediji

Autorica poznata po detektivskim romanima u kojima je glavni lik policijski inspektor i pjesnik Adam Dalgliesh, preminula je u svojem domu u Holland Parku u Zapadnom Londonu, priopćila je njezina obitelj.

'S velikom tugom javljamo da je spisateljica P.D. James, voljena majka, baka i prabaka, mirno umrla u svojem domu ujutro 27. studenoga u dobi od 94 godine', stoji u priopćenju.

Rođena u Oxfordu 3. kolovoza 1920., James se pisanjem krimića počela baviti u svojim kasnim tridesetima. Njezine su knjige prodane u milijunima primjeraka diljem svijeta. Mnoge su doživjele i niz televizijskih i filmskih adaptacija, najpoznatija od kojih je film 'Djeca čovječanstva' (2006.), adaptacija njezine knjige 'The Children of Men' (1992.) u režiji Meksikanca Alfonsa Cuarona, s Cliveom Owenom, Julianne Moore i Michaelom Caineom u glavnim ulogama.

U nas su joj prevedeni romani 'Svjetionik', 'Soba ubojstava', 'Privatna pacijentica', 'Crna kula', 'Prekrijte joj lice', 'Sklonost prema smrti', 'Smrt na bogosloviji' i 'Varke i čežnje'

Preminula slavna britanska spisateljica P.D. James