SPALJIVALI BI KNJIGE

Svađa u UNESCO-u zbog antisemitizma i cenzure

17.09.2009 u 15:48

Bionic
Reading

Politička oluja s optužbama za antisemitizam i cenzuru potresla je u četvrtak UNESCO-ov izbor novoga glavnog direktora jer je jedan od vodećih kandidata izjavio kako će spaljivati izraelske knjige.

Egipatski ministar kulture Farouk Hosni kandidirao se za čelnika UN-ove agencije za kulturu, a izazvao je gnjev francuskih intelektualaca i židovskih organizacija kojima su se prije prvoga kruga glasovanja na konferenciji za novinare pridružili i aktivisti za zaštitu ljudskih prava.

Hosni se početkom godine ispričao zbog riječi s kraja prošle godine, a neki ugledni aktivisti poput francuskoga lovca na naciste Sergea Klarsfelda rekli su da prihvaćaju ispriku i podupiru ga.

No drugi se odonda okupljaju i provode pritisak na članice UNESCO-a da ne glasuju za njega jer, optužuju ga, zagovara cenzuru i gušenje slobode tiska u Egiptu.

"Spalimo te knjige. Ako ih uopće ima, ja ću ih prvi spaliti", rekao je Hosni jednom parlamentarnom zastupniku koji ga je lani napao zbog postojanja izraelskih knjiga u egipatskim knjižnicama.

"Hosni je ministar kulture u zemlji koja ne poštuje slobodu govora, pogotovo ne slobodu govora na internetu", rekao je u četvrtak Jean-Francois Julliard, glavni tajnik organizacije Novinari bez granica, koja se brine za slobodu medija. "Teško je zamisliti nekoga takvog na čelu UNESCO-a.".

Egipatsko izaslanstvo priopćilo je da Hosni neće ništa komentirati dok ne prođe glasovanje, a i UNESCO je odbio komentirati.