TEŠKA MIZERIJA

Njemačka spisateljica opisala tri mjeseca rada za Amazon

28.11.2014 u 09:08

Bionic
Reading

Njemačka spisateljica Heike Geissler je u svojoj knjizi 'Saisonarbeit' (iliti 'Sezonski posao'), u izdanju Spector Books Leipzig, opisala svoje tromjesečno iskustvo rada za njemačku podružnicu Amazona. Bila su to tri mjeseca mizerije, piše Geissler

'Za književnicu i prevoditeljicu bilo je to vrijeme mizerije i financijskih problema, a za njezine čitatelje postala je to literarna sreća.' Tako se reklamira knjiga 'Saisonarbeit' Heike Geissler, spisateljice koja je opisala svoje tromjesečno iskustvo sezonskog rada za Amazon.

Heike Geissler rođena je 1977, živi u Leipzigu te je dosad objavila roman, zbirku priča i knjigu za djecu, no u jednom trenutku našla se u novčanim problemima te se odlučila na nekoliko mjeseci zaposliti u Amazonu. Iz toga iskustva nastao je 'Saisonarbeit', djelo koje njemački kritičari opisuju kao zanimljiv književni hibrid eseja, reportaže i romana. Autorica opisuje i kako je na početku sama sebe zavaravala te je na razgovor za posao došla s idejom da je riječ o potencijalnom istraživanju, no zapravo joj je trebao bilo kakav novac za život i izvlačenje iz financijskog minusa jer 'ne živi u svijetu u kojemu je moguće raditi posao koji voliš i prehraniti jednu ženu i jedno dijete'.

U 'Saisonarbeitu' se detaljno opisuje kako je to raditi u Amazonovom skladištu, u kojem se stalno kopa po policama i kutijama te se pakiraju tisuće i tisuće različitih artikala, od kojih u međuvremenu knjige čine samo manji dio. Geissler konstatira da se svi koriste jednim 'skoro pa dadaističkim umjetnim govorom' u kojemu se miješaju engleski i njemački jezik te raznolike kratice.

Heike Geissler

S druge strane, njemački kritičari ističu da od Geissler ne treba očekivati tekst koji bi podsjetio na knjige slavnog njemačkog istraživačkog novinara Guentera Wallrafa, a on se znao prerušiti i lažno predstavljati kako bi opisao iznutra, primjerice, funkcioniranje zloglasnog tabloida Bild ili situaciju u kojoj se u Njemačkoj nalaze azilanti. 'Saisonarbeit' nije knjiga koja želi izazvati skandal, naglašava Die Zeit, nego promišljeno djelo o tome što prekarni rad predstavlja u kapitalističkom sustavu 21. stoljeća. 'Rad u Amazonu, kako ga opisuje Geissler, baš je monoton, besperspektivan i zamarajući, onakav kakvog ga svatko zamišlja', piše Die Zeit

Na kraju Heike Geissler daje otkaz prije isteka ugovora, ali bez ikakvih velikih gesta, baš kao što i u svojoj knjizi odbija pristupiti tematici holivudski i prema očekivanjima. Zbog toga je i dobila velike pohvale njemačke književne kritike.