PETA KNJIGA

Iduće godine izlazi novi roman Jonathana Franzena 'Purity'

20.11.2014 u 09:08

Bionic
Reading

Poznati američki književnik i esejist Jonathan Franzen iduće će jeseni objaviti novi roman 'Purity', potvrdio je za New York Times njegov izdavač Jonathan Galassi

Roman, čija radnja obuhvaća nekoliko desetljeća i više kontinenata, prati djevojku Purity koja odlučuje saznati tko joj je otac, otkrio je Galassi, predsjednik izdavačke kuće Farrar, Straus & Giroux

Peta knjiga autora hvaljenih i nagrađivanih romana 'Korekcije' i 'Sloboda' izaći će iz tiska u rujnu 2015. i bit će stilski različita od prethodnih, kazao je Galassi. 'Roman sadrži određenu fabularnu kvalietu koja se ne može strogo svrstati u realizam, već nosi određeni mitski element', pojasnio je.

Sam autor njegove je riječi kasnije potvrdio postavivši članak iz New York Timesa na svoju Facebook stranicu.

Franzena smatraju velikim kroničarom američke srednje klase. Svjetsku je slavu stekao upravo svojim trećim romanom 'Korekcije' (2001.), satiričnoj obiteljskoj drami u kojoj kroz mučne obiteljske i složene emotivne odnose analizira stanje modernog američkog društva. 'Korekcije' su mu donijele jednu od najvažnijih američkih književnih nagrada National Book Award, a 2002. ga dovele i među finaliste za Pulitzerovu nagradu.

Uslijedio je roman 'Sloboda' (2010.), obiteljska saga i kronika američkog društva, kulture i književnosti, na kojemu je radio devet godina. 'Sloboda' je u Hrvatskoj objavljena 2010. u prijevodu Marine Horkić u izdanju nakladničke kuće VBZ, koja je objavila i hrvatske prijevode njegovog romana 'Korekcije', te zbirke eseja 'Kako biti sam' (2002.) i 'Neumjerena zona' (2006.).

Posljednja mu je knjiga publicističko djelo 'The Kraus Project', objavljeno prošle godine. Riječ je o prijevodu radova bečkog filozofa i satiričara ranog 20. stoljeća Karla Krausa.

Pisac je prije dvije godine posjetio Hrvatsku, gdje je njegovo gostovanje u zagrebačkom VIP clubu-u u organizaciji VBZ-a privuklo ogromnu čitalačku publiku, koja je s autorom gotovo dva sata razgovarala o njegovu pisanju, idejama, inspiraciji, te literarnim i osobnim interesima.