KNJIGE ZA KIKIRIKI

Ovo su najbolji 'ulovi' na Interliberu

12.11.2014 u 13:35

Bionic
Reading

37. Interliber, Međunarodni sajam knjiga i učila, jučer je otvoren u paviljonima 5 i 6 Zagrebačkog velesajma. Kako 250 izlagača nudi brojne naslove po nevjerojatnim sniženjima, prošetali smo i otkrili koje se dobre, i malo manje dobre, knjige na Interliberu mogu kupiti za male novce

Najjeftinije kvalitetne naslove na Interliberu se ove godine može naći u kolicima iz supermarketa, a ona se nalaze na lijevoj strani kada se uđe u šesti paviljon Zagrebačkog velesajma. Za samo 10 kuna, piše na metalnim kolicima ispunjenim knjižnom robom, a unutra se nude, primjerice, romani nobelovca Güntera Grassa i slavnog škotskog pisca Irwinea Welsha. Za 10 kuna se na štandu Novog Libera mogu kupiti Krležine 'Balade Petrice Kerempuha' i 'Povratak Filipa Latinovicza', kao i razni drugi kvalitetni književni naslovi.

Interliber je ove godine pretvoren u veliku rasprodaju knjiga s atmosferom tihog očaja izdavača koji na njemu izlažu, nadajući se da će ih ovaj sajam donekle izvući iz minusa koje izdavaštvo bilježi već godinama. O tome svjedoče ogromni popusti – pa i od 90 posto - na starija izdanja te samo nešto manji na ona novija. Na Frakturinom štandu će kao svoj best buy predstaviti 'Paralelne pripovijesti Petera Nadasa, monumentalni roman koji se ubraja među književna remek-djela 21. stoljeća, i to sada dostupan za 180 kuna.

No vjerojatno će se većina kupaca usmjeriti na naslove ispod 50 kuna, što smo sami postavili kao arbitrarnu razliku istražujući što se jeftino može kupiti na Interliberu, a da je pritom i dobro štivo. Za 50 kuna se na Frakturinom štandu može kupiti nekoliko odličnih romana, ali se i drugdje mogu naći odlične ponude.

Primjerice, Sandorf za 50 kuna prodaje fantastičnu biografiju Gabriela Garcije Marqueza iz pera Geralda Martina, kao i biografiju Hannah Arendt. Na svom štandu nudi i povoljne naslove srpske izdavačke kuće Lom, a za 40 kuna nudi se drugo izdanje muzičkih eseja 'Jugoton gori! Marka Pogačara. Za istu cijenu se pak na štandu AGM-a može nabaviti 'Traktat o narcisu' Andrea Gidea dok je bestseler Tracy Chevalier 'Djevičanski plavo' sada tek 20 kuna. OceanMore zato nudi prepisku Michela Houllebecqa i Bernard-Henrija Levyja 'Državni neprijatelji' za 29 kuna dok hvaljeni roman suvremenog talijanskog klasika Antonija Tabucchija 'Tristano umire' košta samo 19 kuna.


Kod Vuković i Runjić se za 50 kuna prodaje 'Srednji spol' Jeffreya Eugenidesa, a deset kuna manje je Sebaldov 'Austerlitz'. Disput za istu cijenu – 40 kuna – nudi niz naslova, primjerice 'Uličare' Piera Paola Pasolinija. Na štandu Masmedije ima nekoliko odličnih naslova za sitne pare, poput 'Velike bilježnice' Agote Krištof za 35 kuna i 'Knjige dokaza' dobitnika Bookera Johna Banvillea za samo 10 kuna. Kunu manje je 'Dnevnik s Heathrowa' Alaina de Bottona na štandu Naklade Ljevak, a ona za istu cijenu nudi i roman Tobiasa Wolfa 'Naša priča počinje' dok je 29 kuna uvijek provokativni 'Queer' Williama Burroughsa, prvaka beat generacije.

NAJPOVOLJNIJE NA INTERLIBERU

Među najjeftinijim naslovima Interlibera je za samo 3 kune ponuđena obimna memoarska knjiga Carle Del Ponte, 'Gospođa tužiteljica', i to u tvrdom uvezu. Ipak, još manje košta publicistička knjiga o prvom hrvatskom Big Brotheru, '100 dana ispred malih ekrana', koju su napisali Mario Kovač, Sandi Blagonić i Predrag Madžarević.

U kategoriju po 10 kuna spadaju i biografija Angeline Jolie na štandu Planetopije, 'Diskurs terorizma' Srećka Horvata kod AGM-a, popularni krimići Leeja Childa na štandu Znanja, a Matica hrvatska za 20 kuna nudi klasike poput Friedricha Nietzschea i Ernsta Jüngera te suvremene filozofske uspješnice kao što je 'Kraj moderne' Giannija Vattima. Samo kunu manje košta remek-djelo cinizma, 'Đavolji rječnik' Ambrosea Biercea, na štandu Šarenog dućana.

Čak 29,4 kune koštaju politički memoari Slavka Degoricije 'Nije bilo uzalud' na štandu Školske knjige, no ona zato za vrlo povoljnih 150 kuna nudi veliki Englesko-hrvatski rječnik. Željeni hit Interlibera bi pak trebao biti 'Kapital u 21. stoljeću' Thomasa Pikettyja, čiji je hrvatski prijevod objavio Profil i prodaje ga za 239 kuna, dok se na štandu VBZ-a englesko izdanje prodaje za 160 kuna. Zato je na Profilovom štandu za samo 29 kuna ponuđen hvaljeni roman 'Kako Bog zapovijeda' talijanskog pisca Niccola Ammanitija, a on će uskoro gostovati u Zagrebu. 'Komunistički manifest' Karla Marxa i Friedricha Engelsa se za 38 kuna nudi na štandu Naklade Pavičić dok se ljubitelji glazbe trebaju uputiti na štand Rockmarka, a on nudi na primjer biografiju Henryja Rollinsa za 20 kuna.

Za naslove koji se tiču religije i duhovnog zaduženi su štandovi Verbuma, a on se baš nije proslavio sniženjima, i Kršćanske sadašnjosti, koja jest. U duhu propovijedanja siromaštva pape Franje nude se za 15 kuna 'Ljubav nije ljubljena' Lusha Gjergyja i za 14 kuna 'Bog u metrou' Gilberta La Mouela

No možda je najpametnije na Interliberu nabaviti za vrlo povoljnih 35 kuna naslov 'Kako svaku tvrtku izvući iz krize' Stuarta Slatera Davida Lovetta. Riječ je o gospodarskoj self help literaturi koja hrvatskom društvu itekako treba. U svakom slučaju, knjige su na 37. Interliberu iznimno jeftine pa - navali narode!