FRANCUSKA MINISTRICA KULTURE:

'Nisam čitala ništa od našeg nobelovca'

28.10.2014 u 11:24

Bionic
Reading

Kad je francuski pisac Patrick Modiano dobio Nobelovu nagradu za književnost, odradio je i službeni ručak s novom francuskom ministricom kulture Fleur Pellerin, koja nije imala pojma o njegovom radu

Iako je kasnije tijekom intervjua za francusku TV postaju Canal+ kazala kako se 'divno provela s autorom', nije uspjela navesti ime nijedne njegove knjige.

'Nije mi problem priznati da nisam imala vremena za čitanje u posljednje dvije godine. Posvetila sam se proučavanju brojnih dopisa, zakona, vijesti, ali nisam imala vremena za čitanje književnosti', objasnila je ministrica kulture.

Od neugodnog priznanja u nedjelju, 41-godišnja Pellerin razapeta je na društvenim mrežama, uglavnom komentarima koji su objašnjavali ministrici da njezin posao zahtijeva čitanje.

Komentator Huffington Posta Claude Askolovitch napisao je u ponedjeljak da je nakon ministričina sramotnog priznanja jedina opcija da podnese ostavku.

Pellerin, rođena u Južnoj Koreji i posvojena od francuske obitelji kada je imala samo šest mjeseci, nikad nije skrivala ambicije preuzimanja uloge ministrice kulture od svoje rivalke Aurélie Filipetti. U nedavnom intervjuu objašnjavala je kako su joj omiljena djela zbirka 'Cvjetovi zla' Charlesa Baudelaira i 'Ljubavnik u Bolzanu' mađarskog pisca Sándora Máraija (kod nas je prevela Xenia Detoni).