AMTRAKOVA REZIDENCIJA

24 pisca proputovat će Ameriku vlakom i pisati godinu dana

26.09.2014 u 12:50

Bionic
Reading

Američke željeznice Amtrak uvele su novi rezidencijalni program za pisce, u kojemu će autori imati priliku putovati vlakom u periodu od godinu dana i pisati. Na prvom natječaju izabrano je 24 pisaca, kritičara i teoretičara, a sve je započelo idejom koju je u jednom intervjuu iznio pisac Alexander Chee

'Najviše volim pisati dok se vozim vlakom. Volio bih da Amtrak ima rezidencijalni program za pisce', izjavio je u jednom intervjuu krajem 2013. godine pisac Alexander Chee, autor romana 'Edinburgh' i 'Queen of teh Night'. Iz te rečenice je spletom sretnih okolnosti doista i nastao rezidencijalni program američkih željeznica Amtrak, a u prvoj turi jednogodišnjih rezidencijalnih putovanja sudjeluju 24 autora.

Naime, Cheeovu rečenicu je na Twitteru počela širiti spisateljica Jessica Gross, što je pak inspiriralo poznati književni časopis da napravi i objavi reportažu o pisanju u vlaku i sve to je stiglo i do Amtraka, koji je raspisao natječaj, formirao žiri u kojemu je bio i rodonačelnik ideje Chee te zaprimio čak 16 tisuća prijava za spisateljsku rezidenciju u vlaku!

Izabrano je njih 24, među kojima su, primjerice, poznata filmska kritičarka Lisa Schwarzbaum, fantasy spisateljica Ksenia Anske, politička publicistkinja Farai Chideya, pjesnik Saul Williams. Cijeli spisak možete pogledati na ovom linku

Izabrani autori će, dakle, imati priliku cijelu godinu dana besplatno putovati Amtrakovim vlakovima diljem SAD-a, a kako američke željeznice imaju vrlo razgranatu mrežu od istočne do zapadne obale, vremena za pisanje neće manjkati. Među odabranima neki su najavili da će pisati romane, doktorske disertacije i esejistiku, a rezultate tog rezidencijalnog programa moći ćemo vidjeti za godinu dana.