Književnost ORGANIZATORI POD PRISILOM

Kritičari Kine ne smiju na Frankfurtski sajam knjiga

  • Autor: Hina
  • 10.9.2009 16:16:42
  • 10.9.2009 15:54:32

Organizatori najvećega svjetskog sajma knjiga u Frankfurtu popustili su pritisku kineske vlade i povukli pozive nekim piscima koji u svojim djelima kritiziraju kineski politički sustav i vladu, izjavio je u jedan od kineskih disidenata Bei Ling

Bei živi u SAD-u, a u telefonskom razgovoru za dpa je izjavio kako je Kina zaprijetila bojkotom sudjelovanja na dvodnevnu skupu koji se održava prije početka Frankfurtskog sajma knjiga (od 14. do 18. listopada) ako mu bude nazočio i on.

Jedan od organizatora sajma Peter Ripken izvijestio ga je u srijedu o 'vrlo teškoj situaciji' u kojoj se nalaze organizatori sajma, rekao je Bei. 'Zapravo mi je ljubazno poručio da ne dolazim na sajam', istaknuo je. Dodao je da su mu organizatori kazali kako strahuju da bi bilo kakav mogući sukob mogao štetiti radu simpozija te da oba pekinška uzvanika i kineski pisac Mo Yan odbijaju biti u istoj prostoriji s njim.

'Mislim kako je sramotno da Frankfurtski sajam knjiga ne zna reći ne ili na neki način kontrolirati tu situaciju. Odlučili su da ove godine zemlja gost bude Kina, dakle, mogli su pretpostaviti kakve bi se sve zamršene situacije mogle pojaviti. No neka pravila postoje i postojat će, poput slobode izražavanja, a ja mislim da je ovdje riječ o izravnoj prijetnji slobodi izražavanja', smatra Bei Ling.

On je 2000. uhićen u Kini zbog 'nezakonita objavljivanja', no pušten je nedugo nakon američke intervencije.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još