ODLUKA SUDA

Knjižnice smiju digitalizirati knjige bez dopuštenja autora

12.09.2014 u 12:40

Bionic
Reading

Europske knjižnice dobile su dopuštenje da digitaliziraju arhivu svojih naslova te približe publici knjige u elektroničkom obliku, odluka je Suda Europske unije koju prenosi travelinlibrarian.info

Sud Europske unije donio je odluku da Sveučilište u Darmstadtu smije digitalizirati knjigu njemačke izdavačke kuće Eugen Ulmer kako bi se čitateljima omogućio pristup naslovu iz njihova opusa na računalima.

Izdavačka kuća nastojala je spriječiti digitalizaciju zahtijevajući da se korisnicima sveučilišne knjižnice zabrani printanje knjige ili kopiranje na USB memoriju za upotrebu izvan okvira sveučilišta.

Sudeći po Unijinoj Direktivi o ostvarivanju autorskih prava, autori imaju ekskluzivno pravo na zabranu reprodukcije svojih djela i kontroliranje komunikacije o svom radu u javnosti, ali ona također dopušta ograničenja ovog prava.

'Iznimka postoji za javne knjižnice koje zbog potreba istraživanja ili privatnih studija nastoje olakšati korisnicima pristup njihovim kolekcijama', stoji u priopćenju Suda Europske unije.