AUTORSKA PRAVA

Slovenska glumica i hrvatska spisateljica u sporu oko fakture

30.08.2014 u 13:45

Bionic
Reading

Slovenska glumica i nova zastupnica u parlamentu Violeta Tomič pristala je Vedrani Rudan isplatiti 1600 eura autorskih prava za monodramu 'Kurbe', rađenu prema tekstu hrvatske novinarke i spisateljice, ali još uvijek je upitno hoće li ga Rudan dobiti budući da slovenska glumica i dalje insistira na ispostavi fakture

Slovenska glumica koja je izabrana u novi parlament na nedavnim izborima kao zastupnica Udružene liste (ZL), pristala je Vedrani Rudan isplatiti novac nakon žestoke međusobne polemike u kojoj je hrvatsku spisateljicu najprije optužila za 'balkanski' način poslovanja.

'Žao mi je zbog šuma u komunikaciji do kojega je došlo između mene i Vedrane. Spremna sam joj platiti 1600 eura, ali očekujem da će mi za to ispostaviti odgovarajući račun', rekla je Tomič u razgovoru za Slovensku televiziju.

Tomič je prema tekstu Rudanove priredila predstavu 'Kurbe' koja je u Ljubljani prije dvije sezone bila pravi hit s mnogo gledatelja, ali joj do danas nije platila naknadu za autorska prava jer je tražila da autorica teksta s njenom agencijom potpiše sporazum i ispostavi fakturu.

Nakon što je Vedrana Rudan na svom blogu ironično primijetila da će honorar iz Slovenije očito dobiti samo uz intervenciju NATO-a, Tomič joj je najprije odgovorila da je sama kriva za neisplatu jer prakticira 'balkanski' način poslovanja kako u Sloveniji ne bi morala platiti porez i agencijsku proviziju.

No i nakon što ju je Tomičeva elektronskom porukom obavijestila da joj je spremna platiti dug uz ispostavu računa, Rudan insistira na isplati bez prethodnih uvjeta.

'Ja sam umjetnica i ne izdajem fakture. Knjige su mi objavljene po cijelom svijetu, a nikad nisam morala izdati račun, uvijek je bilo dovoljno da potpišemo ugovor', rekla je Rudan za Slovensku televiziju.