H.P. LOVECRAFT

Otac horora i njegove životne tajne

31.08.2014 u 09:00

Bionic
Reading

Ako volite horor literaturu, upućeni ste u djela Howarda Phillipsa Lovecrafta, oca čudnog i očaravajuće strave. Kako je izgledao njegov životni put, što ga je mučilo i kako je nalazio inspiraciju?

Lovecraftove priče inspirirale su brojna djela pop kulture: Batmanov grad Arkham, jedan je izmišljenih gradova koji je Lovecraft koristio u svojim brojnim pričama, Cthulu se pojavio u jendoj od epizoda South Parka i ubio Justina Biebera. Album Behind the Wall, benda Black Sabbath, nazvao je po naslovu njegove kratke priče. Knjiga mrtvih iz filma 'Evil Dead' Sama Raimija, pokretač zombi apokalipse, bazirana je na Lovecraftovom Necronomiconu

No, postoje određeni manje poznati detalji o njegovom životu: rođen je 1890, a njegova nesretna životna priča donekle objašnjava bijeg u čudovišni svijet Cthulhu mitologije.

Naime, i njegov otac, a zatim i majka, završili su živote u mentalnoj instituciji.

Winfield Scott Lovecraft primljen je u bolnicu Butler, nakon psihotičnog ispada, kad je mali Howard imao samo tri godine. Nakon pet godina, preminuo je u bolnici. Kružile su glasine da je imao sifilis. Sarah Susan Phillips Lovecraft, primljena je u istu bolnicu 1919, te je ostala u kontaktu sa sinom preko pisma, koje su redovito izmijenjivali, sve dok nije umrla dvije godine nakon dolaska, od komplikacija uslijed operacije.

Kao boležljivo dijete, Howard je pohađao školu samo povremeno, te se educirao kod kuće. Privlačile su ga astronomija i kemija te djela Edgara Allana Poa. Zbog navodnog 'sloma živaca' kako je naveo u svojim memoarima, Lovecraft nikad nije završio srednju školu te je u svojim mladenačkim strastima uživao samo hobistički.

Rijetko je izlazio iz kuće po danu. Napuštao je dom tek nakon zalaska sunca, pošto je dugo spavao po danu, a noć koristio za čitanje, pisanje i istraživanje. Veliku zaslugu za skrivanje od svijeta imala je njegova majka, koja ga je jednom prilikom nazvala 'grotesknim' i upozorila ga da 'mora skivati svoju odurnu bijelu put od drugih ljudi'.

'U osnovi sam izopćenik, nisam u dodiru s drugim ljudima. Većina njih jednostavno me čini nervoznim, samo u slučaju nezgode ili u ekstremno malim dozama, mogao bih podnijeti ljude s kojima se nekim čudom tako ne osjećam', napisao je 1926.

Među ostale bizarne a manje poznate činjenice o njegovom životu ubraja se i njegovo blisko prijateljevanje s iluzionistom Harryjem Houdinijem, nevoljkost prema seksu (supruga Sonia Lovecraft napisala je da je prije njihovog braka 1924, u 34. godini još bio djevac te da ga je sama riječ ili insinuacija seksa uzrujavala) te da je od šeste godine patio od noćnih strava.