Književnost ROMAN 'NIGDJE NIOTKUDA'

Bekim Sejranović dobitnik nagrade Meša Selimović

  • Autor: S. F.
  • 5.9.2011 10:54:04
  • 7.9.2009 10:07:41

Bekim Sejranović nagrađen je nagradom Meša Selimović za roman 'Nigdje niotkuda' na ovogodišnjim devetim međunarodnim književnim susretima Cum grano salis u Tuzli

Roman 'Nigdje niotkuda' hrvatskog predstavnika Bekima Sejranovića pisan je punih pet godina, a riječ je o autobiografskoj priči o usamljenom odrastanju u raznim krajevima svijeta.

O pobjedniku je jednoglasno odlučio žiri u sastavu: Julijana Matanović, Mirko Kovač, Filip David, Andrew Eachtel i Irfan Horozović.

U užem izboru za nagradu Meša Selimović bili su i romani 'Rod avetnjaka' Slađane Bukovac, 'Pustinje' Rade Jarka ,'Tesla, portret među maskama' Vladimira Pištala, 'Predator' Vladimira Arsenijevića i 'Brat' Davida Albaharija.

Književnik Bekim Sejranović je rođen u Brčkom 1972. godine. Prije rata doselio je u Rijeku, gdje je završio srednju pomorsku školu i studij kroatistike, a od 1993. živi u Oslu.

Književna nagrada Meša Selimović utemeljena je 2001, a dodjeljuje se za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini s područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još