ILUSTRIRANE PRIČE

Zaobišli autorska prava i objavili nepoznatog Salingera

30.07.2014 u 09:20

Bionic
Reading

Tri priče koje je J.D.Salinger napisao četrdesetih godina prošlog stoljeća objavljene su prvi put

Nezavisni izdavač Devault-Graves prvi put u posljednjih 50 godina objavio je djela s potpisom J.D.Salingera, i to nakon pronalaženja rupe u zakonu.

Autor najpoznatiji po 'Lovcu u žitu' sve od objave priče 'Hapworth 16, 1924' 1965. u New Yorkeru nije dopuštao objavu svojih djela.

Godine 1974. požalio se da je objavljivanje njegovih kratkih priča nepravedno te da je učinjeno bez njegova pristanka. 'Zamislite da imate kaput koji vam se jako sviđa, a netko uđe u vaš ormar i ukrade ga. Tako se ja osjećam', kazao je Salinger za New York Times.

Nakon što su saznali za postojanje 21 kratke priče koje je napisao prije nego je objavio roman 'Lovac u žitu' (1951) izdavači Tom Graves i Darrin Devault krenuli su istraživati kako se one mogu legalno objaviti.

Otkrili su da tri priče - 'The Young Folks', 'Go See Eddie' i 'Once a Week Won't Kill You' - Salinger nikada nije registrirao i tako ih zaštitio autorskim pravima.

Njihova opsežna istraga dovela ih je do saznanja da se spomenuta djela smiju legalno objaviti.

Ipak, sve se događalo pod budnim okom Salingerove zaklade iz koje su Gravesu i Devaultu kazali da će pokrenuti sudski postupak uoče li kršenje prava. Priče su objavljene uz ilustracije, a Graves i Devault priznaju da nisu sigurni koliko bi se izdanje svidjelo samom autoru da je živ.

'Možda mu se ne bi svidjelo ono što smo učinili, ali smo se trudili poštovati njegovo nasljeđe i istovremeno stvoriti zgodan proizvod', kazali su za Publishers Weekly.

J.D. Salinger preminuo je 2010. u 91. godini života. Sve od pedesetih godina prošlog stoljeća živio je daleko od očiju javnosti, posvećen obitelji, supruzi i dvoje djece te redovitom prakticiranju joge.