KOMEMORACIJA SIMI

'Otišao je posljednji zagrebački frajer'

18.12.2008 u 18:34

Bionic
Reading

U knjižnici Bogdana Ogrizovića - mjestu gdje je Simo Mraović prije mjesec dana s ocem Jovom održao svoj posljednji talk show Kava i kolači - na komemoraciji preminulom književniku okupilo se, uz obitelj, mnoštvo njegovih prijatelja i suradnika

Simo Mraović

Opraštajući se od Sime, Nenad Popović, potpredsjednik Društva hrvatskih pisaca prisjetio se posljednjih razgovora sa Simom kada je ovaj, već potpuno skršen bolešću, znao leći na pod redakcije Durieuxa i s njim pričati o knjigama. Ostavio je za sobom neobjavljeni tekst koji će, najavio je Popović, izdati za Simu koji je najviše volio biti književnikom.

Govoreći o Siminu književnom radu, spomenuo je sedam zbirki poezije, zbirke priče i kolumni i roman 'Konstantin Bogobojazni' – prema Popovićevim riječima – amblematsko djelo hrvatske književnosti s početka stoljeća. 'Otišao je posljednji zagrebački frajer', rekao je.

Govoreći o Siminoj vedrini i borbi s teškom bolešću, prvi njegov urednik Čedo Višnjić iz SKD Prosvjeta rekao je: 'Svi koji su ga znali, znali su koliko je težine i tuge stajalo iza toga.'
Izvatke iz Mraovićevih intervjua – uvijek optimističnih i skromnih odgovora – pročitala je Dijana Burazer iz Društva hrvatskih književnika, a glumac Milivoj Beader pročitao je par Siminih pjesama.

Simo Mraović preminuo je 16. prosinca od posljedica duge i teške bolesti. Ispraćaj je u petak, 19. prosinca u 10.50 na Mirogoju, a ukop na groblju u mjestu Kozarac.