ŽIVOT U ZATVORU

Memoari o stvarima koje se ne događaju pristojnim plavušama

11.07.2014 u 14:36

Bionic
Reading

U svojim memoarima Piper Kerman opisuje samu sebe kao 'dragu plavušu iz dobrostojeće obitelji'. Rođena u klanu liječnika, odvjetnika i profesora, bila je uzorna studentica koledža Smith. Ona je zadnja osoba za koju biste očekivali da će završiti u zatvoru, a na tu nevjerojatnu disproporciju teorije i zbilje autorica memoara 'Narančasta je nova crna' neprekidno nas iznova podsjeća

Unatoč 'šokantnosti', Kerman je odslužila 15 mjeseci kazne u saveznom zatvoru Danburyju u Connecticutu. Ondje je završila zbog krijumčarenja droge, zločina koji je počinila u svojim ranim 20-im godinama, a koji ju je sustigao godinama kasnije, kada je imala 34. Kerman je, naime, pristojna plavuša koju je zavela ideja o življenju pustolovine.

Nakon koledža čeznula je za novim adrenalinskim iskustvima i boemskom kontrakulturom pa se zaposlila kao konobarica u Northamptonu. Tamo je upoznala stariju, duhovitu i zanimljivu lezbijku Noru koja ju je brzo osvojila i s kojom se upustila u ljubavnu i poslovnu vezu – pomagala joj je prenositi pakete droge.

'Postoji popis pravila koja perspektivne drage djevojke koje su pripadale sestrinstvima na fakultetu rade nakon diplome, a ja jednostavno nisam bila zainteresirana za njih. Na svom putu naišla sam na karizmatičnu osobu koja mi je predložila nešto i ja sam prihvatila, bez ikakvog osjećaja za samoočuvanje', prepričala je u jednom intervjuu danas 44-godišnja autorica knjige.

Njihovo druženje bilo je punokrvni glamurozni san: partijanje na plažama na Baliju, tretmani u luksuznim wellness-centrima diljem svijeta i skakanje s vodopada, pravi vrtuljak hedonizma i doživljaja koje fine imućne plavuše smatraju 'hodanjem po rubu'. Kerman ubrzo spoznaje da takav život, kao i ljubavna veze s nestabilnom Norom nije za nju te se nakon avanture vraća u San Francisco i nastavlja svoj 'straight' život.

Zapošljava se u marketinškoj agenciji i upušta u vezu s dugogodišnjim prijateljem, novinarom i piscem Larryjem Smithom. Nakon selidbe u New York, oni vode svoje opuštene hipsterske živote sve dok federalni agenti ne pokucaju na vrata njihova stana. Našu junakinju sustižu duhovi prošlosti i kriminalnog miljea u kojem se kretala. Policija je prije nje uhapsila njezinu bivšu ljubavnicu Noru, koja je razotkrila svoje bivše veze, pa i Piper.

U međuvremenu su u Londonu uhapsili zapadnoafričkog narko bossa za kojeg je ona krijumčarila novac i američka policija joj je odgodila izvršenje kazne, jer ju je trebala kao svjedoka. Nakon nekoliko godina iščekivanja, 2004. Piper odlazi u zatvor.

'Tamo upoznaje žene iz svih slojeva društva koje ju iznenađuju malenim znacima velikodušnosti, gorkim riječima mudrosti, kao i jednostavnim prihvaćanjem. Potresni, urnebesni, provokativni, njezini memoari nude nesvakidašnji uvid u živote žena u zatvoru: zašto ih je toliko na tome mjestu i što im se tamo događa', stoji u najavi knjige 'Narančasta je nova crna' (kod nas nedavno objavljene u izdanju Naklade Ljevak).

Unatoč privlačnom teaseru, nakon čitanja stječe se dojam da bi Kermanina neslavna epizoda iz prošlosti ostala kao zgodna crtica nalijepljena u obliku razglednice na vratima hladnjaka, da nije bila prisiljena na odsluženje kazne u zatvoru.

Ona promatra ostale zatvorenice sa sigurne fenomenološke distance: uz njezine brojne posjetitelje, tone knjiga koje joj svakog tjedna dostavljaju i izobrazbu koju stalno ističe, jasno naznačuje galaktičku klasnu razliku između sebe i svih ostalih. Autorica nije sposobna ili ne želi prodrijeti duboku u svoju nutrinu, a taj površan pogled zrcali se i kroz prenošenje životnih priča ostalih zatvorenica.

Njezini kratki portreti zatvorenica svode se na opaske o njihovu izgledu, kao i osebujnostima u karakteru, a kroz sve opise provlači se zajednička nit: sustav ih je izigrao i nije im mjesto u kaznionici. Tu su još i posebne 'kategorije', žene grupirane oko skupine španjolskih mački, talijanskih mama, bjelkinje u niši needuciranog 'white trasha', duhovite, energične crnkinje i jedna redovnica, u zatvoru zbog svog aktivizma i političkog angažmana. Sve te žene oslovljavaju Kerman s 'dušo', priređuju lude i pomno orkestrirane rođendanske zabave, daju joj pedikure i pomažu u pribavljanju namirnica i kuhanju jela u 'ilegalnoj' mikrovalnoj pećnici. Prepirka oko špinata posluženog za vrijeme ručka najbliže je konfliktnoj situaciji u kojoj se naša junakinja našla tijekom cijelog boravka u Danburyju.

Osvještenija strana memoara donosi prikaze tužno niskih standarda života u zatvoru: štakori koji slobodno šeću uokolo, neupotrebljive kupaone zaposjednute gljivicama i plijesni, nejestiva hrana.

Nedostatak oštrine i iskrenosti posebno dolaze do izražaja pred kraj memoara, kad piše o svom boravku u ćeliji s bivšom ljubavnicom Norom kojoj je, iako bijesna na nju što ju je prokazala, ipak uspjela vrlo velikodušno - oprostiti. Jer kakva bi osoba bila u suprotnom? Ovako je, piše, 'snažna i dobra'.
No banalnosti pune općih mjesta pokazale su se kao izdašan poligon za televizijsku adaptaciju. Istoimena serija 'posudila je' priču Piper Kerman i pretvorila je u priču Piper Chapman i duhovitu, pametnu dramu o odnosima.

'Narančasta je yuppie verzija života u zatvoru', kazala je Jenji Kohan (autorica serijala 'Trava'), koja je adaptirala knjigu. Piper Kerman bila je savjetnica na obje sezone, pojedine epizode režirala su slavna imena kao što su Jodie Foster i Allison Andres, prvu sezonu snimao je Vanja Černjul, a u glavnoj ulozi našla se Taylor Schilling

U memoarima nema puno 'lezbijskih akcija', štoviše Kerman napominje da se iznenadila izostankom ljubavnih veza koje je očekivala prilikom dolaska.
'Puno veza koje sam primjećivala ostajale su na razini srednjoškolskih zaljubljenosti, a bila je rijetkost da neki par preživi dulje od mjesec dana.'

U seriji Piper se upušta u vezu sa svojom bivšom ljubavnicom Alex Vause (u knjizi Nora), oko njihova odnosa vrti se velik dio radnje prve sezone serijala. U stvarnom životu njezina 'nemesis' Nora nije odigrala tako značajnu ulogu u zatvoru te je nije ni čula ni vidjela otkad je izdala memoare i nakon pojavljivanja serijala. Slijedi i niz fikcijskih dramatičnih obrata, nasilnih konflikata, predoziranja i dilanja droge koji nisu ni spomenuti u knjizi.

Serija, za razliku od knjige, uz veliku dozu empatije prikazuje osobe koje gotovo nikad nitko nije uvažio. Svaka od zatvorenica ima svoju priču koja se fragmentarno prikazuje.

Narančasta je nova crna

Ako želite realističan, životan pogled o sudbinama iza zidova američkog zatvora, 'Narančasta je nova crna' nije knjiga za vas. S druge strane, ako ste već navučeni na sjajnu seriju, onda u knjizi možete pronaći nekoliko zanimljivosti koje se uglavnom odnose na razlike u zamišljanju opisanih likova.

Piper Kerman danas živi u Brooklynu sa suprugom Larryjem i sinčićem, bavi se aktivizmom te upozorava na nepravde i manjkavosti u američkom zatvorskom sustavu.