VRUĆA JESEN

Književne zvijezde na Festivalu svjetske književnosti

03.07.2014 u 17:21

Bionic
Reading

Drugi festival svjetske književnosti održat će se od 4. do 12. rujna u dvoranama Europa i Müller kina Europa, Knjižnicama grada Zagreba, Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića te Galeriji 'Josip Račić'. Ove godine na Festivalu gostuje tridesetak svjetski poznatih pisaca iz regije i Hrvatske

Novo izdanje Festivala svjetske književnosti predstavili su organizatori: urednik u Frakturi Seid Serdarević, profesorica hrvatskog Vesna Muhoberac, slikar Tomislav Buntak i dizajner Kemal Ljumanović

Organizatori ponovno u Zagreb dovode niz svjetski poznatih autora, a ove godine gostuju: Javier Cercas, Aleksandar Prokopiev, Borislav Pavlovski, Francesca Melandri, Bora Ćosić, Patrick deWitt, María Dueñas, Kjell Westö, Anna Katharina Fröhlich, Sami Michael, Lawrence Norfolk, Mathias Énard Svetislav Basara, Ivan Lovrenović, Miljenko Jergović, Slavenka Drakulić, Ivica Đikić, Semezdin Mehmedinović, Igor Štiks, Ognjen Sviličić, Jagna Pogačnik, Ante Tomić, Rajko Grlić, Aleš Debeljak, Branko Čegec, Renato Baretić, Darko Dukovski, Dragutin Lučić Luce, Roberto Calasso, Nenad Rizvanović, Roman Simić Bodrožić i Seid Serdarević

Serdarević je najavio četiri programa, a dva su se već održala prošle godine: središnji program 'Razotkrivanje' - razgovori s autorima 'jedan na jedan' u kojima vodeći hrvatski urednici i novinari razgovaraju s piscima, te okrugli stol na kojem će više pisaca razgovarati o aktualnim temama poput politike i književnosti, građanskog rata i književnosti, 25. godišnjice smrti Danila Kiša i brojnim drugim (taj program organiziran je u suradnji s pulskim Sajmom knjiga)

Noviteti su programi 'Pisac i njegov čitatelj' – program u kojem uz pisca sudjeluju i urednik ili prevoditelj, njegovi prvi i najvažniji čitatelji, te Književna matineja za srednjoškolce i gimnazijalce na kojoj će učenici triju zagrebačkih gimnazija, Pete, Prve i Desete, predstaviti suvremene hrvatske autore koje su sami izabrali te koji će im biti izborna lektira. Riječ je o trima posljednjim danima festivala, a njihovi ogledi bit će o Slavenki Drakulić, Renatu Baretiću, Igoru Štiksu i njihovim djelima.

'Učenici deset zagrebačkih škola prezentirat će svoja razmišljanja o tim autorima, a na kraju će biti podijeljene i nagrade za najbolje eseje. Htjeli smo pokazati da unatoč popularnom mišljenju da gimnazijalci ne čitaju, oni pokazuju vrlo ozbiljan interes za klasike, kao i za suvremene autore. Uvjerena sam da će predstavljanja nadrasti srednjoškolsku razinu', najavila je Vesna Muhoberac, dok je Serdarević dodao da je taj program značajan korak prema osuvremenjivanju naslova u obaveznoj lektiri.

Tomislav Buntak autor je programa u kojem će hrvatski umjetnici kroz likovna djela prezentirati svoje vizije autora i njihove književnosti.

'Ove godine sudjeluje širok spektar autora, a svi imaju slobodan pristup: ne postoje ograničenja u načinu na koji odlučuju prikazati kako doživljavaju književno djelo', kazao je Buntak.

Sudjelovat će: Milan Trenc, Gordana Bakić, Danko Friščić, Zlatan Vrkljan, Josip Zanki, Fedor Fischer, Sebastijan Dračić, Ivona Jurić, Josip Tirić, Grgur Akrap, Lea Popijač, Tomislav Buntak, Nikola Vrljić i Robert Šimrak, a izložba njihovih djela bit će otvorena 30. kolovoza 2014. u 12 sati u Galeriji 'Josip Račić'

Na kraju najave Kemal Ljumanović približio je publici svoj rad na vizualnom identitetu festivala.

Seid i Sibila zadali su mi zadatak da ilustriram suvremene klasike na duhovit i ironičan način. Poruka je trebala biti da književnost inspirira i širi vidike. Stoga sam se odlučio za Davida s gorućom kosom punom ideja i krilima koja pružaju nove mogućnosti', zaključio je.

Sva događanja festivala imaju simultani prijevod, a ulaz je besplatan.