PREPORUKE ZA ČITANJE

Pet popularnih krimića za laku ljetnu zabavu

24.07.2014 u 11:17

Bionic
Reading

Ako vam ljeto predstavlja vrijeme u kojem želite napetosti, avanture, uzbuđenja, ali i odmaranje uz kvalitetnu književnost, ovi trileri pravo su štivo za vas

Nikako ne biste smjeli propustiti novi serijal Stephena Kinga - 'Kula tmine' (Algoritam), priču o bezvremenskom revolverašu koji slijedi čovjeka u crnom po fantazmagoričnom svijetu velike pustinje, 'svijetu koji se razvukao, pa otišao svojim putem'. U trenutku kada je Algoritam počeo objavljivati serijal, znamo za osam književnih nastavaka i osam strip-albuma koji pripovijedaju priču o Rolandu Revolverašu.

A nakon što tmina prekrije sunce, nastavite se opuštati uz čitanje sljedećih naslova:

Ian Rankin: 'Sveci Biblije sjena' (Profil)
'Sveci Biblije sjena' devetnaesti je Rankinov roman s Johnom Rebusom kao glavnim likom. Do sada je Rankin objavio 29 romana i tri zbirke kratkih priča.
Rankin je u Velikoj Britaniji na samom vrhu ljestvice najprodavanijih autora, a ovo je novi roman kralja Tartan Noira koji opisuju kao 'suptilno i fascinantno promišljanje o odanosti i pripadnosti u svijetu koji se mijenja, ali i željno očekivan povratak nepokolebljivog vuka – detektiva Rebusa'.

'John Rebus ponovno je u policijskoj službi. Donesen je novi zakon kojim se škotskom pravosuđu omogućuje ponovno istraživanje starih zločina, pa je otvoren trideset godina star slučaj u kojem se Rebusa i njegove davne kolege tereti za korupciju, a i mnogo gore stvari. On i njegovi kolege, koji su se prozvali Svecima, položili su zavjet vječne odanosti nad knjigom koju su nazvali Biblijom sjena. No budući da istragu vodi detektiv Malcolm Fox - odlučan u namjeri da Rebusa iskoristi za vlastite ciljeve - zločini iz prošlosti neće još dugo ostati skriveni.'

Tana French: 'U šumi' (Mozaik knjiga)
'U šumi' je jedan od najbolje napisanih psiholoških trilera koji i poslije čitanja navodi na dugo promišljanje o rješenju slučaja, ali i o sudbini likova, a irska spisateljica Tana French dobitnica je četiriju prestižnih nagrada za najbolji debitantski roman.

'Dvanaest ti je godina. Ljetni su praznici. Igraš se u šumi s dvoje najboljih prijatelja. Nešto se dogodi. Nešto strašno. I njih dvoje zauvijek nestanu… Dvadeset godina poslije Rob Ryan − dijete koje se uspjelo vratiti − detektiv je u dublinškoj policiji. Promijenio je ime. Nitko ne zna za njegovu prošlost. Čak se ni on sam ne sjeća što se dogodilo toga dana. Ali kada na mjestu stare tragedije bude pronađeno tijelo djevojčice, Rob je ponovno uvučen u zloslutni misterij. Za njega i njegovu partnericu u policiji Cassie, svaki trag nosi nešto kobno… Naizgled normalna žrtvina obitelj krije mnoge tajne. Robova privatna istraga narušava mu duševno zdravlje. A svaki trag neumoljivo vodi natrag… u šumu.'

Kari Hotakainen: 'Riječ Božja' (Fraktura)
Roman je skandinavska kombinacija psihološke drame i romana ceste. Od idiličnog početka do završnog obrata, ovo zanimljivo djelo jednog od najvažnijih suvremenih finskih pisaca izvrstan je prikaz današnjeg svijeta i njegovih mana, ali i poneke vrline.
Pišući o glazbi u autu kao melankoličnoj sili i siromaštvu kao metafizičkom stanju, Hotakainen je u svojem elementu.

'Kad pepeo nakon erupcije vulkana na Islandu prizemlji avione, većinski vlasnik i izvršni direktor Koncerna Jukka Hopeaniemi traži način da sa sjevera Finske što brže stigne do Helsinkija. Naime, iako je tijekom cijele svoje uspješne karijere izbjegavao medije, uporna televizijska urednica Leena Kontiolahti nagovorila ga je na gostovanje uživo u jutarnjem programu nacionalne televizije. Za dugi put prema jugu Jukka odabire vozača svoga pokojnog oca Armasa Kallija, čovjeka kojemu potpuno vjeruje. Iako isprva ne želi prekinuti svoju zasluženu mirovinu, Kallio pristane na zadatak tražeći veliki honorar, kojim namjerava izvući kćer iz kockarskih dugova. A kad njihovo putovanje konačno počne, Jukku sustiže prošlost – njegov mu je otac prije smrti ostavio šest kazeta kojima pokušava nadoknaditi vrijeme koje je umjesto na odgoj sina utrošio na izgradnju poslovnog carstva i trgovinu čelika s Rusima...'

P. D. James: 'Svjetionik' (Profil)
Otok Combe uz obalu Cornisha nudi odmor i osamu preopterećenim stručnjacima koji su platili cijenu svog dolaska na vrh. No nakon što je jedan od tih istaknutih gostiju pronađen kako visi obješen s vrha otočkog svjetionika, nitko ne vjeruje da je riječ o samoubojstvu.

Odmah su pozvani zapovjednik Adam Dalgliesh i njegov tim; istraga mora biti brza, diskretna i odlučna. Dalgliesh mora obaviti zadatak iako domaći stanovnici, kao i gosti na otoku, strogo čuvaju svoju privatnost — čak i onda kada su i oni sami osumnjičeni. Skrivaju li otočani istinu o zločinu? Još jedna smrt i život Adama Dalgliesha koji je u opasnosti, samo dodatno ugrožavaju istragu... P. D. James zaslužuje reputaciju vodećeg književnog pisca krimića. 'Svjetionik' potvrđuje da je i najzanimljiviji, napisali su kritičari.

John Grisham: 'Theodore Boone: Dječak odvjetnik' (Algoritam)
Prepuna intriga i napetosti zbog kojih je John Grisham već dugo svjetski kralj pravničkog trilera, knjiga 'Theodore Boone: Dječak odvjetnik' do samog će kraja držati u neizvjesnosti sve svoje čitatelje – kako one koji u njemu uživaju već desetljećima, tako i one koji ga otkrivaju prvi put.
U gradiću Strattenburgu ima mnogo odvjetnika, a iako mu je samo trinaest godina, Theodore Boone smatra se jednim od njih. Theo poznaje svakog suca, policajca i sudskog službenika – a vrlo dobro poznaje i zakon. San mu je postati veliki parničar, odvjetnik koji će život provesti u sudnici.

No Theo će se naći na sudu mnogo prije nego što je očekivao. Budući da zna svašta – možda i previše – odjednom se zatječe u žarištu senzacionalnog suđenja za ubojstvo. Hladnokrvni ubojica mogao bi biti oslobođen, a jedino Theo zna istinu.